Kennismaken
Menu
Sluiten

Bedrijfsovername

Een proces vol emotie

Iedere organisatie is uniek. Dat zorgt voor mooie kansen bij bedrijfsovernames, maar dit maakt het ook een lastig proces. Voor veel ondernemers zijn de vele beren op de weg bij het overnemen van een bedrijf een reden om het project naar de achtergrond te verschuiven. Zonde! Onze financieringsexperts zorgen voor de benodigde waardebepalingen en de aankoop- en verkoopbegeleiding. Zo kan jij je blijven focussen op het ondernemen en maken we samen binnen no-time de weg vrij voor de passende financiering van jouw bedrijfsovername.

9,5 113 beoordelingen Laatste beoordeling: 1 week geleden
op Klantenvertellen

We halen de emotie uit de bedrijfsovername
Ondernemen doe je met ziel en zaligheid. Dat begrijpen wij. Hoewel dit uiteraard bijdraagt aan de kracht van jouw bedrijf, staat het bij een overname vaak in de weg. Of je nou een onderneming wilt overnemen, of juist een onderneming wilt verkopen: het is van groot belang dat je de emotie uit het onderhandelingsproces haalt. Door ons de waardebepaling en onderhandeling met de (ver)koper te laten voeren kunnen we met frisse en droge ogen kijken naar de overname. Op deze manier zetten we de juiste stappen, in de juiste volgorde en zorgen we samen voor de beste deal.

Voor de overname van een bedrijf zijn verschillende financieringsvormen denkbaar, zoals een achtergestelde lening of een stapelfinanciering. Het financieren van een bedrijfsovername is altijd maatwerk. We brengen de mogelijkheden helder in kaart en zijn altijd eerlijk en realistisch over de mogelijkheden die er zijn.

Hulp van Eijgen Finance bij bedrijfsovername
Bij het begeleiden van een overnametraject komt veel kijken. Niet alleen moet er een gedegen waardebepaling worden gedaan, er spelen ook vaak emoties mee bij het overdragen van je bedrijf. Je wilt graag bijgestaan worden door een adviseur die niet alleen zorgt dat je financieel de juiste beslissingen maakt maar die er ook voor zorgt dat het een zakelijk proces blijft, met begrip voor het emotionele proces. Deze combinatie maakt het begeleiden van een overname een vak apart.

Of je nou wilt kopen of verkopen, wij helpen je graag. Dat doen we niet zomaar, maar gesteund door onze jarenlange ervaring met bedrijfsovernames in heel Nederland. Onze adviseurs begeleiden je graag in het overnametraject. Dit doen we op maat en in overleg met jou als ondernemer. Ben je benieuwd hoe dit traject er voor jou uitziet? We vertellen je er graag over.

Veelgestelde vragen

Wat betekent management buy out?

Management Buy Out (MBO) is een overnamevorm waarbij je als management de aandelen overneemt van de eigenaar. Dat kan in je eentje of met meer personen uit het managementteam en het kan om alle aandelen gaan of om een gedeelte ervan. Een management Buy Out betekent dus dat je als management de eigenaar van het bedrijf waar je werkt uitkoopt.

Wat betekent management buy-in?

Management buy-in betekent dat een persoon van buiten het bedrijf de onderneming overneemt door een deel of alle aandelen van het bedrijf te kopen. Het is een vorm van bedrijfsovername.

Wat is een management buy in?

Een specifiek kenmerk van een management buy in is het feit dat iemand zich van buiten het bedrijf inkoopt in de organisatie. Dit kan gaan om een deel van het aandelenbelang maar ook om 100% van de aandelen. Anders dan bij een management buy out waar iemand vanuit het bedrijf zelf de onderneming overneemt.
Als koper is het goed om te kijken naar jou toegevoegde waarde/unieke eigenschappen voor de onderneming. Op deze manier kun je niet alleen zorgen voor waarde creatie en groei van het bedrijf maar hierdoor geeft deze rol ook veel voldoening en energie.

Wat is een management buy out?

Een management buy-out is een vorm van bedrijfsovername waarbij je het bedrijf overneemt waar je werkzaam bent. Dit kan samen met één of meer collega’s maar ook alleen. Een management buy-out komt niet alleen bij grote multinationals voor maar ook bij (familie)bedrijven waar geen opvolging binnen de familie is. Voor de eigenaar van het bedrijf heeft een management buy-out vaak de voorkeur boven het verkopen van de onderneming aan een onbekende. Voor het personeel is de overgang dan minder groot, ze kennen immers de collega’s al goed die het bedrijf overnemen. Dit geeft minder onrust onder de mensen.

Wat is het verschil tussen een management buy out en een management buy in?

Bij een management buy out wordt het bedrijf overgenomen door het bestaande management, bij een management buy in wordt het bedrijf overgenomen door een extern managementteam of bedrijf. Het verschil tussen een management buy out en een management buy in zit dus in waar de overnamepartij vandaan komt, vanuit de organisatie of van erbuiten.

Wat voor financiering heb ik nodig voor een management buy out?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het financieren van een management buy out. Denk aan een lening bij de bank, een private investeerder of zelfs een achtergestelde lening van de verkoper. Vaak zien we een combinatie. Afhankelijk van je persoonlijke situatie, de hoeveelheid eigen vermogen en de financieringsmogelijkheden die er op dat moment in de markt zijn, wordt de beste optie gezocht.

Wie kan me helpen bij een management buy-in?

Een bedrijf overnemen doe je samen met een Eijgen Finance overname specialist. De voordelen van samenwerken met Eijgen Finance:

  • Een ruime ervaring met het financieren van overnames. Dit zorgt voor een realistisch en haalbaar traject
  • We kijken niet alleen of we het kunnen financieren maar bepalen ook gezamenlijk wat een gezonde financieringslast is
  • Onafhankelijk en objectief advies
  • Verkrijgen van inzicht in de waarde van het bedrijf
  • Ondersteuning bij de onderhandelingen
  • Reële adviestarieven

Wie kan me helpen bij een management buy out?

Wanneer je op het punt staat om het bedrijf over te nemen waar je werkt, een management buy out, dan kun je behoefte hebben aan onafhankelijk advies, een waardebepaling van het bedrijf en/of hulp bij de financiering van de overname. Voor elk van deze aspecten kun je gebruikmaken van de ervaring en expertise van één van onze overname specialisten.

Wat is het doel van een MBI?

Het doel van een MBI (management buy-in) is het overnemen van een bedrijf. Voor de eigenaar van het bedrijf zorgt een MBI voor het voortbestaan van de onderneming. Voor de koper van het bedrijf zorgt een MBI voor een carrière stap.

Kan een management buy-in zonder geld?

Een management buy-in, oftewel een bedrijf overnemen zonder geld is niet mogelijk. Elke financier vraagt een gedeelte inbreng van eigen vermogen. Hoeveel dat is dat hangt af van de overnamesom, de waarde van het bedrijf.

Hoe werkt een management buy-in?

Een management buy-in begint vaak eerst met het bepalen van je eigen doelstelling. Je kijkt welk type bedrijf past bij jou interesse maar vooral je competenties. Na deze inventarisatie begint de zoektocht naar een geschikt bedrijf, soms ontstaat dit uit eigen netwerk maar vaak ontstaat er een match via een overnameadviseur.
Het is belangrijk om eerst goed te onderzoeken wat een haalbare opzet is om daarna te starten met de onderhandelingen. Een voorverkenning van de financieringsmogelijkheden is hierbij een zeer belangrijk onderdeel. Met een goede voorbereiding kun je onderbouwd in onderhandeling gaan en laat je zien dat je een serieuze partij bent.
Bij het bereiken van een overeenstemming over de waardering, maar ook de voorwaarden is het belangrijk om de afspraken zorgvuldig vast te leggen. Hierna is het de taak om een passende financiering te regelen voor de overname. Een adviseur van Eijgen Finance kijkt niet alleen of het financierbaar is maar ook of de opzet passend is bij de toekomstplannen. Hierbij kijken wij onder andere naar de benodigde investeringen in de toekomst maar ook eventuele schommelingen in de liquiditeit of een behoefte aan extra werkkapitaal door groei van de onderneming.

Hoe wordt goodwill berekend in de horeca?

Op deze vraag valt geen eenduidig of algemeen antwoord te geven. Het taxeren van een horeca onderneming is heel anders dan een taxatie van een onderneming uit een andere branche. De waarde van goodwill bij een horeca onderneming is zeer afhankelijk van verschillende factoren zoals winstgevendheid, locatie en overheidsbepalingen ter plaatse, courantheid, verwachtingen omtrent groei en potentie, gewildheid, naamsbekendheid en ga zo maar door.

De waarderingsmethoden variëren van vuistregels op basis van een bepaalde factor maal de omzet of de (genormaliseerde) nettowinst tot discounted cashflow methode (puur rekenkundig). Het is raadzaam om bij de waardering voorafgaand aan de overname altijd een gespecialiseerde adviseur in te schakelen.

 

Moet goodwill verplicht geboekt worden?

Ja, goodwill moet altijd geboekt worden op de balans. De afschrijving dient te worden gematcht aan de verwachte “gebruiksduur”.

Waar staat goodwill op de balans?

Goodwill op de balans van de onderneming wordt doorgaans gepresenteerd onder de Vaste Activa, als immateriële vaste activa. De afschrijving ten laste van het jaarlijkse resultaat vindt doorgaans plaats op basis van een periode van 10 jaar.

Wanneer is goodwill fiscaal aftrekbaar?

Allereerst moet er wel sprake zijn van een feitelijk betaald bedrag aan goodwill. We spreken over goodwill voor een onderneming, als er sprake is van een verschil tussen de daadwerkelijke prijs die betaald wordt voor een onderneming en de waarde waarvoor het in de boeken stond. Doorgaans bij een activa-passiva transactie wordt dit verschil betaald door de koper van de onderneming met het oog op verschillende factoren en omstandigheden die de overname voor de koper aantrekkelijk maken (zoals naamsbekendheid, groei van de onderneming, potentie etc).

Die betaalde goodwill is fiscaal aftrekbaar voor de koper, maar uitsluitend bij een activa-passiva transactie. Bij een aandelentransactie is fiscale aftrek goodwill niet mogelijk. Echter, als de koper na de overname zou besluiten de gekochte onderneming inclusief de goodwill in te brengen in een besloten vennootschap, ontstaat er in beginsel wel fiscaal aftrekbare goodwill, namelijk in die BV.

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Bij Eijgen Finance helpen we elke dag ondernemers bij het verwezenlijken van hun ambities. Want ondernemend Nederland barst van de mooie én haalbare ideeën. Waar kunnen we jou mee helpen? Plan nu een kennismaking

Heb je nog vragen?

Bel ons
088 5150222
Stuur een WhatsApp
088 5150222

Waarmee kunnen we je helpen?