Kennismaken
Menu
Sluiten

Adviestrajecten

Welke vorm past bij jou?

Of je nu behoefte hebt aan eenmalig advies of aan een structurele sparringpartner op bedrijfskundig en financieel gebied, jouw Eijgen Finance adviseur staat voor je klaar. Elke ondernemer en elke situatie is anders en daarom werken niet met vaste pakketten. Onze adviestrajecten zijn altijd maatwerk, net als het onafhankelijke advies dat we geven. Afgestemd op jouw wensen en jouw situatie. We komen graag bij je langs om kennis te maken en jouw situatie te bespreken. Vrijblijvend natuurlijk, kost je alleen een kop goeie koffie!

9,5 110 beoordelingen Laatste beoordeling: 1 maand geleden
op Klantenvertellen

Veelgestelde vragen

Wat is de Wet Excessief Lenen bij eigen vennootschap?

Op 1 januari 2023 is de wet excessief lenen bij de eigen vennootschap ingegaan. Deze nieuwe wet is bedoeld om ervoor te zorgen dat directeur groot aandeelhouders (DGA’s) niet onbeperkt geld lenen van hun eigen B.V. zonder daar belasting over te betalen. De afgelopen jaren hebben veel DGA’s overtollige liquiditeiten van hun B.V. uitgeleend aan zichzelf om daarmee privé investeringen te financieren. Dit is een eenvoudige vorm van financieren in privé en de B.V. ontvangt rente over zijn overtollige liquiditeiten. Maar over deze vorm van vermogensverschuiving naar privé wordt geen belasting betaald en daar wil de overheid met de wet excessief lenen wat aan doen. De wet geldt voor alle DGA’s, maar ook voor elke aandeelhouder met een aanmerkelijk belang.

Wie wordt beïnvloed door de €700.000 drempel in de Wet Excessief Lenen?

Het doel van de wet excessief lenen is dat schulden aan je B.V. boven een bepaalde grens, de drempelwaarde, worden belast als inkomen uit aanmerkelijk belang. De drempelwaarde voor 2023 is vastgesteld op € 700.000,–. Dit bedrag geldt voor jou als DGA en je fiscaal partner samen. Er wordt niet alleen gekeken naar de schulden die je zelf hebt bij de B.V., maar ook naar de schulden van de met jou verbonden personen zoals je (schoon)ouders en kinderen.

Hoe worden schulden berekend onder de Wet Excessief Lenen?

Om de hoogte van de schulden vast te stellen, tellen alle schulden aan je B.V. mee. Heb je schulden bij meerdere eigen B.V.’s? Dan worden deze schulden bij elkaar opgesteld. De meest voorkomende manieren om geld te lenen van je B.V. is middels een lening of een rekening courant verhouding. Het maakt voor toepassing van de wet niet uit om wat voor type lening het gaat en waarvoor deze wordt gebruikt. Het is ook niet belangrijk of er bijvoorbeeld voldoende zekerheden zijn gesteld of niet. Het gaat erom dat er gelden zijn onttrokken aan de B.V.

Zijn er uitzonderingen op de Wet Excessief Lenen?

Een uitzondering hierop is de eigenwoningschuld, leningen voor de financiering van je eigen woning (hoofdverblijf) en waarop je renteaftrek in Box I krijgt. Voor eigenwoningschulden die zijn ontstaan na 31 december 2022 geldt dat er recht van hypotheek moet zijn gevestigd ten behoeve van de eigen B.V. Voor eigenwoningschulden die al bestonden voor 31 december 2022 geldt deze voorwaarde vooralsnog niet.

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Bij Eijgen Finance helpen we elke dag ondernemers bij het verwezenlijken van hun ambities. Want ondernemend Nederland barst van de mooie én haalbare ideeën. Waar kunnen we jou mee helpen? Plan nu een kennismaking

Heb je nog vragen?

Bel ons
088 5150222
Stuur een WhatsApp
088 5150222

Waarmee kunnen we je helpen?