Kennismaken
Menu
Sluiten

FAQ

Veel gestelde vragen

We hebben alle veelgestelde vragen voor je op een rij gezet. Kom je er na het bekijken van deze pagina nog niet uit? Neem dan gerust contact met ons op!

9,5 108 beoordelingen Laatste beoordeling: 6 maanden geleden
op Klantenvertellen

Over Eijgen Finance

Waarvoor kan ik bij Eijgen Finance terecht?

Eijgen Finance is een onafhankelijk intermediair in bedrijfsfinancieringen en zakelijke hypotheken. Als Mkb’er kun je bij onze adviseurs terecht voor financieel advies, een zakelijke financiering of een vastgoed hypotheek.

Waarom zou ik voor Eijgen Finance kiezen als mijn intermediair?

Onze adviseurs gaan altijd voor succes, we hebben niet voor niets een slagingspercentage van 98% op al onze financieringsaanvragen. We hebben naast zo’n 100 financieringsbronnen ook een eigen portefeuille van private investeerders waardoor we voor elke klant wel een passende oplossing kunnen bieden. Als je bij ons geen financiering kunt krijgen dan lukt het nergens!

Verstrekken jullie alleen zakelijke financieringen of ook particulier?

Wij zijn een zakelijke dienstverlener en werken uitsluitend voor zakelijke klanten. Wij verstrekken geen particuliere leningen of hypotheken.

Is het eerste gesprek vrijblijvend?

Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend. Met een paar korte vragen kunnen we al snel inschatten of je plannen haalbaar zijn en of we je verder kunnen helpen. We zijn altijd eerlijk en transparant in ons advies en ook in de tarieven die we hanteren.

Hebben jullie openstaande vacatures?

Wij zijn een groeiend bedrijf en zijn doorlopend op zoek naar financieel adviseurs, zelfstandig adviseurs en we hebben ook regelmatig andere vacatures. Op onze ‘Werken bij’ pagina geven we een indruk van ons bedrijf en plaatsen we onze actuele vacatures.

Hoe kan ik investeerder worden?

Als je rendement wilt maken op je geld kun je investeerder worden bij Eijgen Finance. Middels ons eigen platform Jild koppelen we geldnemers aan investeerders uit ons netwerk. Omdat we zelf de beoordelingen uitvoeren kun je simpelweg contact met ons opnemen voor een intakegesprek.

Vanaf welk bedrag kan ik investeerder worden?

Investeren via Eijgen Finance kan vanaf 100.000 euro. Meer weten? Neem dan contact op met Franke Twerda of lees meer op jild.nl.

Over financieringen

Hoelang duurt het voordat een financieringsaanvraag rond is?

Dat varieert sterk en is afhankelijk van de financier die we inzetten. Als je bijvoorbeeld een financiering krijgt via ons eigen investeerdersplatform Jild, dan kan een aanvraag al binnen 24 uur geregeld zijn. Gemiddeld duurt een aanvraag 4 tot 6 weken, van het eerste gesprek tot aan de verstrekking van de financiering.

Hoeveel kan ik lenen?

Hoeveel je kunt lenen is afhankelijk van je financieringsdoel, je jaarcijfers en je persoonlijke situatie. Het antwoord op deze vraag is dus voor iedereen anders. Heb je een financiering nodig? Leg je plan dan eens voor aan één van onze adviseurs. Dan heb je snel jouw persoonlijke mogelijkheden in beeld.

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een alternatieve vorm van financieren. Via een crowdfundingsplatform pitch je jouw financieringsaanvraag waarmee je de crowd aanspoort om in jouw plan te investeren. Het totaalbedrag bestaat vaak uit meerdere kleinere investeringen van verschillende personen die geloven in jouw verhaal.

Wat is factoring?

Kort gezegd houdt dit het financieren van facturen in. Het gegeven is simpel: waar een leasemaatschappij een auto financiert, financiert een factormaatschappij jouw facturen. Hierdoor ben jij niet meer afhankelijk van de betalingstermijn van jouw opdrachtgevers, maar beschik je binnen een paar dagen over extra liquide middelen.

Wat is lease?

Een kredietverstrekker neemt de financiering van de aanschaf voor zijn rekening. Als ondernemer kun je vervolgens gebruik maken van de bedrijfsauto, machines of inventaris door over een bepaalde periode een bepaalde prijs te betalen.

Wat is operationele lease?

Operationele lease lijkt het meest op huren. Het grootste verschil tussen operationele leasing en huur is, dat er bij operationele leasing een aankoopoptie is. Tijdens de leaseperiode is de leasemaatschappij volledig eigenaar van hetgeen je least, maar je hebt dus de mogelijkheid om dit over te nemen. Het voordeel voor jou tijdens de lease is dat je geen restwaarderisico loopt. Kortom: daalt het object dat je least snel in waarde, dan maakt dit voor jou niks uit omdat je geen eigenaar bent.

Wat is financiële lease?

Financiële lease lijkt het meest op huurkoop. Jij als ondernemer bent economisch eigenaar, maar de lessor (kredietverstrekker) blijft juridisch eigenaar totdat jij het volledige afgesproken leasebedrag hebt afbetaald. Dat betekent dat de opbrengsten voor jou als ondernemer zijn, maar dat je ook verantwoordelijk bent voor het onderhoud. Aan het eind van de leaseperiode krijg jij vervolgens als ondernemer ook het juridische eigendom. Bij deze leaseconstructie loop je, in tegenstelling tot operational lease, als ondernemer wél het risico van waardevermindering van het goed dat je least.

Wat kost een overbruggingsfinanciering?

Over het algemeen geldt dat de rente die je over een overbruggingsfinanciering betaald iets hoger ligt dan de actuele rentestand. Dit omdat ze meestal wat risicovoller zijn en er minder of geen zekerheden zijn. Dit gaat niet altijd op. Heb je bijvoorbeeld voldoende overwaarde in je bedrijfspand en wil je deze onderzetten voor je tijdelijke overbrugging, dan is er meestal sprake van reguliere tarieven.

Waar vraag je een overbruggingsfinanciering aan?

Als ondernemer kun je voor een overbruggingsfinanciering terecht bij een intermediair zoals Eijgen Finance. Via een intermediair weet je zeker dat je een overbruggingsfinanciering krijgt met de laagste rente tegen de best passende voorwaarden. Als je zelf gaat ‘shoppen’ raak je al snel het overzicht kwijt doordat de verschillende aanbieders lastig te vergelijken zijn. Daarnaast heb je als ondernemer niet de toegang tot elke bron van financiering.

Hoe werkt overbrugging?

Een overbruggingsfinanciering wordt door de financier net zo beoordeelt als een gewone financiering waarbij de terugbetalingscapaciteit het meest belangrijke item is. Het is dus goed om als ondernemer je resultaten actueel te hebben en duidelijk inzicht in wanneer je de overbruggingslening weer kunt terugbetalen.

Bij langere overbruggingen worden er vaak zekerheden gevraagd, bij een transformatieproject is dat altijd een hypothecaire inschrijving. Er zijn partijen in de markt die geen zekerheden vragen. 

Over vastgoed

Kan ik ook een bedrijfshypotheek krijgen?

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om een bedrijfshypotheek te kunnen krijgen. De belangrijkste is dat je ondernemer bent en ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel.  Net als bij een particuliere hypotheek is er ook een gedeelte eigen geld nodig.

Heb ik eigen geld nodig om vastgoed te kopen?

Voor de zakelijke aankoop van vastgoed heb je altijd een gedeelte eigen geld nodig. De meeste financiers vragen een minimale inleg van 30% eigen geld, bij een klein aantal lukt het al met 20%.

Wat is een vastgoedhypotheek?

Een vastgoedhypotheek is een zakelijke hypothecaire lening voor aankoop van een bedrijfspand of vastgoed voor verhuur. Je kunt geen gewone hypotheek afsluiten voor onroerend goed dat zakelijk wordt gebruikt.

Hoe werkt vastgoed?

Vastgoed wordt gezien als een waardevaste investering of belegging. Je koopt vastgoed, zoals een woning, appartement of commercieel pand. Met als doel het genereren van huurinkomsten door het verhuren van het pand en om potentiële waardestijging op lange termijn te realiseren.

Middels een beleggingsfonds kun je investeren in vastgoed zonder het zelf te kopen. Beleggingsfondsen worden beheerd door professionele fondsbeheerders die het vastgoed selecteren, beheren en de huurinkomsten uitkeren aan beleggers.

Hoe word je rijk met vastgoed?

Je wordt niet zomaar rijk met vastgoed. Er zijn twee manieren om geld te verdienen met vastgoed.

Investeren in vastgoed
Dit is het rechtstreeks kopen van onroerend goed, zoals een woning, appartement of commercieel pand. Het doel is om huurinkomsten te genereren door het verhuren van het pand en potentiële waardestijging op lange termijn te realiseren. Investeren in vastgoed vereist een aanzienlijke kapitaalinvestering en je bent verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het pand.

Vastgoedbeleggingsfondsen
Dit zijn beleggingsfondsen die investeren in een portefeuille van vastgoed. Het kan gaan om fondsen die zich richten op residentieel vastgoed, commercieel vastgoed of een mix van beide. Vastgoedbeleggingsfondsen bieden diversificatie en stellen beleggers in staat om met een relatief kleine investering toegang te krijgen tot de vastgoedmarkt. Beleggingsfondsen worden beheerd door professionele fondsbeheerders die het vastgoed selecteren, beheren en de huurinkomsten uitkeren aan beleggers.

Is vastgoed nog rendabel?

De afgelopen jaren is vastgoed heel rendabel geweest. In 2023 werd het een stuk minder aantrekkelijk door fiscale veranderingen. Vooral voor particuliere woningverhuurders heeft de hogere fiscale druk in box 3 gevolgen.

Wat voor verschillende soorten vastgoed zijn er?

Vastgoed wordt ingedeeld in twee categorieën, residentieel vastgoed en commercieel vastgoed. Residentieel vastgoed verwijst naar onroerend goed dat bedoeld is voor bewoning door particulieren. Dit omvat veel verschillende soorten woningen zoals eengezinswoningen, appartementen, villa’s en herenhuizen.

Commercieel vastgoed verwijst naar onroerend goed dat wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden in plaats van bewoning. Dit zijn verschillende soorten gebouwen zoals kantoren, bedrijfsgebouwen, industriële complexen, winkelcentra, hotels en restaurants.

Wat wordt bedoeld met vastgoed?

Vastgoed is een ander woord voor onroerend goed. Met onroerend goed bedoelen we zowel de grond als alle gebouwen, woningen, commerciële en industriële complexen die zich op dat stuk grond bevinden. Alle panden en zaken die op een duurzame manier met de grond verenigd zijn vallen onder onroerend goed.

Over geld

Wat te doen met een ton spaargeld?

Heb jij minimaal EUR 100.000 spaargeld over? Dat wil zeggen dat je daarnaast nog voldoende buffer hebt om tegenvallers op te vangen, genoeg inkomen hebt om je huidige levensstijl te handhaven en geen duur krediet dat nog afbetaald moet worden? En heb je de komende jaren hiervan geen deel nodig om je huis te verduurzamen of andere investeringen te doen? Je (klein)kinderen al fiscaal vriendelijk geschonken? Dan is investeren via JILD misschien wat voor jou.

Wat te doen met spaargeld bij inflatie?

Overal lees je dat de rente flink stijgt als gevolg van onzekerheid op de financiële markten. Helaas zie je dit nog maar beperkt terug in de rentevergoeding op je spaarrekening. Banken zijn nog terughoudend met het verhogen van hun spaarrentes, iedere dag dat ze dit uitstellen levert immers geld op. Met de huidige inflatie kost sparen je nog steeds geld.

Wil je toch je spaargeld zien groeien dan zijn er verschillende mogelijkheden.
We noemen er een paar:
– Investeren op een crowdfunding platform
– Beleggen in aandelen, vastgoed, goud of in andere activa
– Investeren in crypto’s
– Investeren als informal investor

Al deze manieren hebben een ander rendement, wat veelal gekoppeld is aan het risico dat je wilt lopen. Veelal geldt: hoe hoger het risico, hoe hoger de vergoeding. Belangrijk is in ieder geval om te spreiden.
Ben je onervaren op het gebied van investeren en beleggen? Win dan altijd advies in van een financieel expert.

Welke vormen van beleggen zijn het veiligst?

Over het algemeen zijn beleggingen met een rentevergoeding of dividend veiliger en minder risicovol dan beleggingen met alleen een koerswinst. Beleggingen waarbij je afhankelijk bent van de koerswinst zijn gevoeliger voor het sentiment in de markt.

Hoe kan ik mijn spaargeld automatiseren?

Bij elke bank kun je een automatische opdracht instellen om elke maand een vast bedrag over te maken naar je spaarrekening. Het is slim om de opdracht een dag na ontvangst van je salaris in te stellen. Zo weet je zeker dat er elke maand een vast bedrag bij je spaargeld opkomt. Het is belangrijk om de hoogte van het bedrag in te stellen op een bedrag dat je maandelijks ook echt kunt missen. Deze methode werkt vaak beter dan aan het einde van de maand maar kijken hoeveel er over is. Dit laatste zou je aanvullend op de automatisering nog wel kunnen doen, als extra boost voor je spaarrekening.

Hoe kan ik mijn uitgaven verminderen?

Budgetteren kan helpen om inzicht in uitgaven te geven en uitgaven te beperken. Nadat je inzicht hebt in waar je geld elke maand naartoe gaat, kun je bedragen vaststellen die je maximaal uit wilt geven aan bijvoorbeeld boodschappen, kleding en uitgaan. Nog een stapje verder kun je gaan door deze bedragen op te nemen en alleen cash te betalen. Met een kaart betalen geeft dat je gemakkelijker over het vastgestelde budget heen gaat dan wanneer je enkel cash betaald. Kijk ook eens kritisch naar maandelijkse afschrijvingen en abonnementen. Zitten hier afschrijvingen bij waarop je kunt besparen?

Hoeveel geld moet ik in mijn noodfonds hebben?

Dat hangt helemaal af van je persoonlijke situatie, woon je bijvoorbeeld alleen of heb je kinderen? Het NIBUD adviseert om sowieso een buffer aan te houden voor het vervangen van je wasmachine, meubels of andere onvoorziene omstandigheden. Zij heeft hiervoor een bufferberekenaar op de website die je kan helpen het bedrag van jouw benodigde noodfonds te bepalen.

Moet ik eerst mijn schulden aflossen of geld sparen?

Over een schuld betaal je rente. Het is daarom belangrijk om schulden met ongunstige voorwaarden zo snel mogelijk af te lossen. Het is logisch om, wanneer je meerdere schulden hebt, te beginnen bij de schuld met de hoogste rentekosten. Daarnaast is het slim om wel een buffer te houden voor onvoorziene omstandigheden. Kortom, hoeveel je spaart en hoeveel je aflost is een persoonlijke balans.

Hoe bereken ik cashflow?

Directe methode: inkomende geldstroom minus uitgaande geldstroom. Hiermee wordt inzichtelijk welke bedragen er binnenkomen en uitgaan over een bepaalde periode. Dit wordt ook wel een liquiditeitsprognose genoemd en maakt praktisch inzichtelijk hoe de geldstromen lopen.

Indirecte methode: de basis hiervoor zijn de jaarcijfers en het begint met het nettoresultaat uit de winst- en verliesrekening. Vervolgens worden aanpassing gemaakt voor non-cash posten zoals afschrijvingen en voorzieningen. Ten slotte worden veranderingen in werkkapitaal, investeringsactiviteiten en financieringsactiviteiten toegevoegd. Met deze methode kun je analyseren hoe de geldstromen zijn verdeeld in operationele en niet-operationele activiteiten en geeft antwoord op hoe jouw cashflow is opgebouwd.

Rekenvoorbeeld:

Je bedrijf heeft een nettoresultaat van € 100.000 over het boekjaar 2022. De afschrijvingen bedroegen € 50.000 en er was een voorziening getroffen van € 10.000. De waarde van de voorraad nam toe met € 20.000, de debiteuren namen af met € 5.000 en de crediteuren namen toe met € 8.000.

In 2022 heb je geïnvesteerd in een nieuwe machine voor € 250.000. Hiervoor is een financiering aangetrokken van € 200.000. Hierop is dit jaar al € 20.000 afgelost.

Nettoresultaat € 100.000
Afschrijvingen +€ 50.000
Mutatie voorzieningen +€ 10.000
Bruto operationele cashflow € 160.000
Verandering in voorraad – € 20.000
Verandering in debiteuren + € 5.000
Verandering in crediteuren + € 8.000
Verandering in overige kortlopende vorderingen/schulden € 0
Netto operationele cashflow € 153.000
Investeringen – € 250.000
Financieringen + € 200.000
Aflossing – € 20.000
Vrije cashflow € 83.000

 

Wat is cashflow?

De cashflow, ook wel kasstroom genoemd, is het verschil tussen het geld dat binnenkomt en uitgaat in een bepaalde periode. Het is een belangrijke maatstaaf voor de financiële gezondheid van je bedrijf, omdat het aangeeft hoeveel liquide middelen er beschikbaar zijn om de dagelijkse rekeningen te betalen, investeringen te doen of schulden af te betalen.

Waarom is cashflow belangrijk?

Cashflow is belangrijk om je bedrijf gezond te houden en te laten groeien. Met een gezonde cashflow kun je alle rekeningen op tijd betalen. Zo kun je voorraad inkopen wanneer dat nodig is en heb je geld om handen voor bijvoorbeeld marketing. Hoe meer je uitgeeft hoe belangrijker het is om inzicht te hebben in de cashflow (de geldstromen) van je onderneming.

Hoe investeer je in een startup?

Als particuliere investeerders kun je op verschillende manieren investeren in startups. Dat kan bijvoorbeeld via speciale platforms waar startups hun financieringsbehoefte kunnen presenteren, via een crowdfunding platform of rechtstreeks. Je kunt vanuit je netwerk worden benaderd of zelf actief op zoek gaan naar een startup waarin je kunt investeren. De adviseurs van Eijgen Finance kunnen ook vanuit hun netwerk bemiddelen. Je kunt bij jouw adviseur aangeven dat je wilt investeren en waar je voorkeur naar uitgaat.

Hoe werkt een startup?

Een startup is altijd een jong bedrijf met een innovatief idee voor een product of dienst, iets dat nog niet bestaat. Denk bijvoorbeeld aan Uber en Airbnb, beide zijn een goed voorbeeld van een succesvolle startup. Er wordt een startup opgericht om het idee op de markt te kunnen brengen. Wanneer er geen eigen vermogen is om de startup te kunnen financieren, wordt er gebruik gemaakt van investeerders.

Verdien ik veel met investeren in startups?

Door het grotere risico is het rendement vaak hoger dan bij investeren in bijvoorbeeld een beursgenoteerd bedrijf of investeringen onder AFM toezicht. En dat rendement zie je natuurlijk alleen wanneer de startup succesvol is. Je loopt ook het risico je inbreng te verliezen, helemaal of gedeeltelijk. Door je investeringen te verspreiden loop je minder risico en kun je toch profiteren van het hogere rendement.

Welk rendement kan ik verwachten met investeren in startups?

Wanneer je investeert in een startup, investeer je in de startfase van de onderneming wanneer de waardering nog laag is. Hierdoor kan een hoog rendement worden gehaald. Door de hogere risico’s aan de investering is het rendement ook hoger dan bij relatief veiligere investeringen.
Welk rendement je precies kunt verwachten hangt van veel factoren af. Bijvoorbeeld van de startup die je kiest en de bijbehorende voorwaarden van de investering.

Is eigen vermogen liquide middelen?

Dit is een vaker gehoord misverstand. Eigen vermogen is iets anders dan liquide middelen. Eigen vermogen is het verschil in je bezittingen (waaronder liquide middelen) en schulden. Je kunt een positief eigen vermogen hebben en geen liquide middelen, andersom kan ook. Liquide middelen zijn dus een deel van je eigen vermogen op de balans.

Wat valt onder liquiditeiten?

Liquiditeiten is een ander woord voor liquide middelen. Onder liquiditeiten vallen bijvoorbeeld geld op de zakelijke rekening, geld op de zakelijke spaarrekening, geld in kas, geld op tussenrekeningen van betaalproviders zoals Mollie, Paypal en de kassa software. Maar denk ook aan de zakelijke creditcard en kruisposten.

Wat zijn liquide middelen op de balans?

Liquide middelen is een verzamelnaam voor het geld dat een onderneming direct tot haar beschikking heeft. Je vindt deze post op de balans onder eigen vermogen aan de linkkant, onder activa.

De totale som aan liquide middelen kan bestaan uit geld op de zakelijke rekening, geld op de zakelijke spaarrekening, geld in kas, geld op tussenrekeningen van betaalproviders zoals Mollie, Paypal en de kassa software. Maar denk ook aan de zakelijke creditcard en kruisposten.

Wat zijn liquide middelen?

Liquide betekent letterlijk vloeibaar. Liquide middelen op je balans is dus eigenlijk vloeibaar geld, oftewel direct ter beschikking staand geld. Dat kunnen zowel contante gelden in kas zijn maar ook de gelden op de (spaar) rekening, op korte termijn liquide te maken beleggingen en gelden via betaalproviders.

Welke posten vallen onder liquide middelen?

Liquide middelen is een verzamelnaam voor het geld dat een onderneming direct tot haar beschikking heeft. De som kan bestaan uit geld op de zakelijke rekening, geld op de zakelijke spaarrekening, geld in kas, geld op tussenrekeningen van betaalproviders zoals Mollie, Paypal en de kassa software. Maar denk ook aan de zakelijke creditcard en kruisposten.

Wat is de betekenis van investeren?

Investeren is een breed begrip. Bij investeren denken wij meteen aan ondernemers die investeren in hun bedrijf. Door het aanschaffen van machines, aannemen van personeel of het duurzaam maken van hun bedrijfspand. Maar investeren is een veel groter begrip. Je kunt met geld investeren maar ook met tijd, inzet of kennis. Je kunt investeren in je bedrijf maar ook in jezelf, je woonomgeving of je gezin. Denk bijvoorbeeld aan het helpen van je kind bij het maken van huiswerk, dit is een investering van tijd in de toekomst van je kind.

Wat is investeren?
We kijken hier naar de zakelijke betekenis van investeren. Naast investeren in een eigen onderneming bedoelen we hiermee ook het investeren in andere ondernemingen en projecten zoals vastgoed, start-ups en via crowdfunding, om zo je vermogen te laten renderen.

De definitie van investeren is dus eigenlijk dat je nu ergens geld of tijd in steekt en daar later in de toekomst opbrengsten mee genereert.

Hoe investeer je?

Je kunt beginnen met investeren zodra je vermogen hebt opgebouwd. Dat hoeft niet meteen een heel groot vermogen te zijn, je kunt via bijvoorbeeld crowdfunding al met een relatief klein vermogen beginnen met investeren. We zien ook vaak dat een eerste investering ontstaat in de relationele sfeer. Bijvoorbeeld met een familielid of vriend die geld nodig heeft voor zijn of haar bedrijf. Vastgoed is lange tijd een populaire manier van investeren geweest door de relatief constante waardestijging van panden. Ook binnen vastgoed kun je klein beginnen en zo doorgroeien.

Weet je niet waar je moet beginnen of hoe je een risico inschatting maakt? Dan kun je samenwerken met een financieel adviseur. Deze adviseurs zijn thuis in de verschillende vormen van investeren en zijn op de hoogte van de risicos en bijbehorende actuele rendementen. Als beginnende investeerder is het slim om risico’s te spreiden door kleinere bedragen te investeren in verschillende projecten.

Is investeren beter dan sparen?

Sparen loont al een tijd niet omdat de rente op spaargeld erg laag is. Met investeren kun je een hoger rendement maken. Investeren is wel risicovoller dan sparen. Bovendien kun je tijdelijk het geld dat je investeert niet gebruiken voor iets anders. Wat in jouw geval beter is hangt dus af van het doel dat je voor ogen hebt.

Is investeren hetzelfde als beleggen?

Beleggen is een vorm van geld investeren. Investeren is dus niet hetzelfde als beleggen, investeren is een ruimer begrip dan beleggen. Beleggen is het inleggen van geld met als doel het behalen van rendement in de toekomst. Je kunt beleggen in aandelen, beleggingsfondsen, obligaties maar ook in vastgoed, kunst en zelfs in whisky.

Het verschil tussen beleggen en investeren zit in de inzet. Beleggen doe je altijd met geld, investeren kan met geld maar ook met tijd, kennis en inzet. Daarnaast kan er ook verschil zitten in het doel. Beleggen heeft altijd financieel gewin als doel. Investeren kan naast financieel gewin ook veel andere doelen hebben.

Wat is een gezond werkkapitaal?

Voor een gezond werkkapitaal dient de current ratio groter dan 1 te zijn. Dan kun je al je kortlopende verplichtingen voldoen uit je werkkapitaal.  Bij de quick ratio sluit je de voorraad uit, dat kan bijvoorbeeld van belang zijn als je een seizoen voorraad opbouwt (bijvoorbeeld kerstartikelen) die niet direct verkocht zal worden.

Current ratio is: vlottende activa (incl. liquide middelen)/ vlottende passiva
Quick ratio: (vlottende activa (incl. liquide middelen) – voorraden) / vlottende passiva

Wat is werkkapitaal?

Als ondernemer heb je kapitaal nodig om mee te werken oftewel werkkapitaal. Dit bestaat naast je liquide middelen uit voorraden (incl. onderhanden werk) en debiteuren. Werkkapitaal is nodig om je kortlopende verplichtingen zoals bijvoorbeeld huur, salarissen en openstaande facturen te voldoen.

Hoe bereken je netto werkkapitaal?

Werkkapitaal bereken je aan de hand van je debiteuren, voorraad, liquide middelen en crediteuren. Netto werkkapitaal is: debiteuren + voorraad + vrij besteedbare liquide middelen -/- crediteuren.

Je netto werkkapitaal is het saldo na aftrek van de crediteuren.

Voorbeeld netto werkkapitaal:
Een bedrijf heeft een voorraad van EUR 40.000, een debiteurenportefeuille van EUR 90.000, liquide middelen van EUR 20.000 en een crediteurenpositie van EUR 110.000. Het bruto werkkapitaal is EUR 150.000, het netto werkkapitaal EUR 40.000.

Wat is netto werkkapitaal?

Netto werkkapitaal is: debiteuren + voorraad + vrij besteedbare liquide middelen -/- crediteuren.

Hoe werkt een cash pool?

Cash pooling kun je in hoofdlijnen op de volgende twee manieren inrichten:

Notional Cash Pooling
In dit geval gaan er geen fysieke bedragen over en weer, maar vindt er een virtuele verrekening plaats van de debet- en creditrekeningen, van de deelnemende bedrijven. Na de verrekeningen van de saldi wordt er pas een berekening van de debet of creditrente gemaakt. Omdat debet rente duurder is dan te ontvangen creditrente kan dit een onderneming aanzienlijk schelen in de rentelasten, in vergelijking met het afzonderlijk aan te houden.

Fysieke Cash pooling
Bij fysieke cash pooling gaan er daadwerkelijk bedragen over en weer. De inrichting hiervan is per bedrijf verschillend. Het kan eventueel geautomatiseerd worden op vaste momenten. De gelden worden verrekend via een centrale rekening.

Bij grote internationaal opererende bedrijven zien we vaak een combinatie van de beide bovengenoemde vormen.

Wat betekent cash pooling?

Cash pooling is eigenlijk niets meer of minder dan het managen van de kasstromen tussen de verschillende bedrijven, waardoor er een lagere financieringsbehoefte kan ontstaan. Cash pooling is een methode die toe te passen is voor bedrijven met meerdere dochterondernemingen. De verschillende dochterbedrijven of business units kunnen zo gebruik maken van elkaars liquiditeit. Met het (vaak centraal) herverdelen van gelden kan een onderneming sterk besparen op rente- en bankkosten.

Wat is target balancing?

Bij target balancing  wordt het saldo op de (sub)bankrekeningen niet terug gebracht naar nul, zoals bij zero balancing, maar tot een bepaald bedrag, het target. Zo blijft er wel financiële speelruimte over op de sub rekeningen. Je kunt zelf bepalen wat het target is en hoevaak er geboekt moet worden.

Wat is zero balancing?

Zero balancing is een vorm van fysieke cash pooling en houdt in dat het saldo op een bankrekening aan het einde van de dag wordt aangevuld tot nul of terug gebracht naar nul.

Over bedrijfsovernames

Wat betekent management buy out?

Management Buy Out (MBO) is een overnamevorm waarbij je als management de aandelen overneemt van de eigenaar. Dat kan in je eentje of met meer personen uit het managementteam en het kan om alle aandelen gaan of om een gedeelte ervan. Een management Buy Out betekent dus dat je als management de eigenaar van het bedrijf waar je werkt uitkoopt.

Wat is een management buy out?

Een management buy-out is een vorm van bedrijfsovername waarbij je het bedrijf overneemt waar je werkzaam bent. Dit kan samen met één of meer collega’s maar ook alleen. Een management buy-out komt niet alleen bij grote multinationals voor maar ook bij (familie)bedrijven waar geen opvolging binnen de familie is. Voor de eigenaar van het bedrijf heeft een management buy-out vaak de voorkeur boven het verkopen van de onderneming aan een onbekende. Voor het personeel is de overgang dan minder groot, ze kennen immers de collega’s al goed die het bedrijf overnemen. Dit geeft minder onrust onder de mensen.

Wat is het verschil tussen een management buy out en een management buy in?

Bij een management buy out wordt het bedrijf overgenomen door het bestaande management, bij een management buy in wordt het bedrijf overgenomen door een extern managementteam of bedrijf. Het verschil tussen een management buy out en een management buy in zit dus in waar de overnamepartij vandaan komt, vanuit de organisatie of van erbuiten.

Wat voor financiering heb ik nodig voor een management buy out?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het financieren van een management buy out. Denk aan een lening bij de bank, een private investeerder of zelfs een achtergestelde lening van de verkoper. Vaak zien we een combinatie. Afhankelijk van je persoonlijke situatie, de hoeveelheid eigen vermogen en de financieringsmogelijkheden die er op dat moment in de markt zijn, wordt de beste optie gezocht.

Wie kan me helpen bij een management buy out?

Wanneer je op het punt staat om het bedrijf over te nemen waar je werkt, een management buy out, dan kun je behoefte hebben aan onafhankelijk advies, een waardebepaling van het bedrijf en/of hulp bij de financiering van de overname. Voor elk van deze aspecten kun je gebruikmaken van de ervaring en expertise van één van onze overname specialisten.

Wat betekent management buy-in?

Management buy-in betekent dat een persoon van buiten het bedrijf de onderneming overneemt door een deel of alle aandelen van het bedrijf te kopen. Het is een vorm van bedrijfsovername.

Wat is een management buy in?

Een specifiek kenmerk van een management buy in is het feit dat iemand zich van buiten het bedrijf inkoopt in de organisatie. Dit kan gaan om een deel van het aandelenbelang maar ook om 100% van de aandelen. Anders dan bij een management buy out waar iemand vanuit het bedrijf zelf de onderneming overneemt.
Als koper is het goed om te kijken naar jou toegevoegde waarde/unieke eigenschappen voor de onderneming. Op deze manier kun je niet alleen zorgen voor waarde creatie en groei van het bedrijf maar hierdoor geeft deze rol ook veel voldoening en energie.

Wat is het doel van een MBI?

Het doel van een MBI (management buy-in) is het overnemen van een bedrijf. Voor de eigenaar van het bedrijf zorgt een MBI voor het voortbestaan van de onderneming. Voor de koper van het bedrijf zorgt een MBI voor een carrière stap.

Wat is het verschil tussen management buy-in en management buy-out?

Het verschil tussen een management buy-in en een management buy-out zit in de overnamekandidaat. Bij een management buy-in komt de overnamekandidaat van buiten de onderneming. Bij een management buy-out komt de overnamekandidaat uit de organisatie zelf. Het overnametraject verschilt daardoor ook op een aantal punten.

Kan een management buy-in zonder geld?

Een management buy-in, oftewel een bedrijf overnemen zonder geld is niet mogelijk. Elke financier vraagt een gedeelte inbreng van eigen vermogen. Hoeveel dat is dat hangt af van de overnamesom, de waarde van het bedrijf.

Hoe werkt een management buy-in?

Een management buy-in begint vaak eerst met het bepalen van je eigen doelstelling. Je kijkt welk type bedrijf past bij jou interesse maar vooral je competenties. Na deze inventarisatie begint de zoektocht naar een geschikt bedrijf, soms ontstaat dit uit eigen netwerk maar vaak ontstaat er een match via een overnameadviseur.
Het is belangrijk om eerst goed te onderzoeken wat een haalbare opzet is om daarna te starten met de onderhandelingen. Een voorverkenning van de financieringsmogelijkheden is hierbij een zeer belangrijk onderdeel. Met een goede voorbereiding kun je onderbouwd in onderhandeling gaan en laat je zien dat je een serieuze partij bent.
Bij het bereiken van een overeenstemming over de waardering, maar ook de voorwaarden is het belangrijk om de afspraken zorgvuldig vast te leggen. Hierna is het de taak om een passende financiering te regelen voor de overname. Een adviseur van Eijgen Finance kijkt niet alleen of het financierbaar is maar ook of de opzet passend is bij de toekomstplannen. Hierbij kijken wij onder andere naar de benodigde investeringen in de toekomst maar ook eventuele schommelingen in de liquiditeit of een behoefte aan extra werkkapitaal door groei van de onderneming.

Hoe wordt goodwill berekend in de horeca?

Op deze vraag valt geen eenduidig of algemeen antwoord te geven. Het taxeren van een horeca onderneming is heel anders dan een taxatie van een onderneming uit een andere branche. De waarde van goodwill bij een horeca onderneming is zeer afhankelijk van verschillende factoren zoals winstgevendheid, locatie en overheidsbepalingen ter plaatse, courantheid, verwachtingen omtrent groei en potentie, gewildheid, naamsbekendheid en ga zo maar door.

De waarderingsmethoden variëren van vuistregels op basis van een bepaalde factor maal de omzet of de (genormaliseerde) nettowinst tot discounted cashflow methode (puur rekenkundig). Het is raadzaam om bij de waardering voorafgaand aan de overname altijd een gespecialiseerde adviseur in te schakelen.

 

Moet goodwill verplicht geboekt worden?

Ja, goodwill moet altijd geboekt worden op de balans. De afschrijving dient te worden gematcht aan de verwachte “gebruiksduur”.

Waar staat goodwill op de balans?

Goodwill op de balans van de onderneming wordt doorgaans gepresenteerd onder de Vaste Activa, als immateriële vaste activa. De afschrijving ten laste van het jaarlijkse resultaat vindt doorgaans plaats op basis van een periode van 10 jaar.

Wanneer is goodwill fiscaal aftrekbaar?

Allereerst moet er wel sprake zijn van een feitelijk betaald bedrag aan goodwill. We spreken over goodwill voor een onderneming, als er sprake is van een verschil tussen de daadwerkelijke prijs die betaald wordt voor een onderneming en de waarde waarvoor het in de boeken stond. Doorgaans bij een activa-passiva transactie wordt dit verschil betaald door de koper van de onderneming met het oog op verschillende factoren en omstandigheden die de overname voor de koper aantrekkelijk maken (zoals naamsbekendheid, groei van de onderneming, potentie etc).

Die betaalde goodwill is fiscaal aftrekbaar voor de koper, maar uitsluitend bij een activa-passiva transactie. Bij een aandelentransactie is fiscale aftrek goodwill niet mogelijk. Echter, als de koper na de overname zou besluiten de gekochte onderneming inclusief de goodwill in te brengen in een besloten vennootschap, ontstaat er in beginsel wel fiscaal aftrekbare goodwill, namelijk in die BV.

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Bij Eijgen Finance helpen we elke dag ondernemers bij het verwezenlijken van hun ambities. Want ondernemend Nederland barst van de mooie én haalbare ideeën. Waar kunnen we jou mee helpen? Plan nu een kennismaking

Heb je nog vragen?

Bel ons
088 5150222
Stuur een WhatsApp
088 5150222

Waarmee kunnen we je helpen?