Kennismaken
Menu
Sluiten

Voorraadfinanciering

Als ondernemer zie jij de kansen in de markt. En daar wil je snel op in kunnen spelen. Een kortlopend zakelijk krediet maakt het mogelijk om tijdelijk extra voorraad in te kopen. Maar er zijn ook alternatieven voor deze traditionele vorm van financieren. Denk aan partijen die bestaande voorraad als onderpand gebruiken of partijen waarbij je de lening terugbetaald aan de hand van een percentage van je pintransacties.

9,5 113 beoordelingen Laatste beoordeling: 1 week geleden
op Klantenvertellen

Als ondernemer heb je een neus voor kansen in de markt. Zo wil je bijvoorbeeld voor Black Friday genoeg voorraad in huis hebben voor de acties die je gepland hebt. Of als de seizoenen van invloed zijn op de verkoop van het product dat je aanbiedt, dan wil je op hét verkoopmoment geen nee hoeven verkopen. Een kortlopend zakelijk krediet is allang niet meer de enige oplossing in de markt. Er komen steeds meer aanbieders bij en zo is ook meer maatwerk mogelijk.

Kortlopend zakelijk krediet
Bij een zakelijk krediet kun je rood staan op je rekening courant bij je huisbankier. Daarnaast zijn er veel fintech partijen die ook kredietfaciliteiten aanbieden. Dit kan in sommige gevallen handig zijn als je eigen bank niet mee kan of wil groeien met jouw bedrijf. Het voordeel van deze partijen is dat je je eigen bankrekening bij je huisbank kunt houden.
Een krediet zorgt er voor dat de fluctuaties op je rekening worden opgevangen en jouw betalingen en inkopen soepel blijven lopen als een debiteurenbetaling even op zich laat wachten.

Factoring
Kort gezegd houdt factoring het financieren van facturen in. Het gegeven is simpel: waar een leasemaatschappij een auto financiert, financiert een factormaatschappij jouw facturen. Hierdoor ben jij niet meer afhankelijk van de betalingstermijn van jouw opdrachtgevers, maar beschik je binnen een paar dagen over extra liquide middelen. Je hebt niet alleen snel je geld binnen maar je kunt in veel gevallen ook nog kiezen om het risico op wanbetaling te verleggen.

Als ondernemer ben je altijd bezig met de groei van je organisatie. Je omzet groeit, maar je kosten ook. Als het tijdens dit proces lang duurt voordat je facturen betaald worden, kan dit leiden tot liquiditeitskrapte. Het voordeel aan samenwerken met factormaatschappijen is dat deze meegroeien met jouw bedrijf. Oftewel, wordt het bedrag dat jij nodig hebt steeds hoger doordat je omzet groeit, dan is dat geen probleem. Dit geldt ook voor de financiering van buitenlandse facturen. Voor welke facturen de maatschappij voor jou aan de slag gaat, en welke dus niet, bepaal je vaak zelf. Sommige factoraars kunnen aan de hand van de verkooporders ook je inkoop financieren. Zo kun je op tijd inkopen en op tijd leveren.

Terugbetalen op basis van pin transacties
Als je geen zakelijke debiteuren hebt maar bijvoorbeeld een kledingzaak of horecabedrijf met dagelijkse pintransacties dan kun je tegenwoordig ook een zakelijke lening afsluiten en deze dagelijks automatisch aflossen op basis van een percentage van de pintransacties die je hebt gehad. Zo weet je altijd zeker dat je de aflossing kunt betalen. Een flexibele oplossing die zekerheid en maatwerk biedt.

Ook als je veel via een webwinkel verkoopt zijn er mogelijkheden een kortlopende lening op basis van de webverkopen te ontvangen. Dit werkt vergelijkbaar met aflossen via de pintracties. Alleen in dit geval los je af op basis bijvoorbeeld je verkopen via iDeal.

Ervaringen van anderen

  • 100+ reviews van onze klanten
  • 100% beveelt ons aan!

Onze reviews worden verzameld op het onafhankelijke review-platform Klantenvertellen.nl.

Onze reviews worden verzameld op het onafhankelijke review-platform Klantenvertellen.nl.

Naar alle Klantverhalen
"Eijgen Finance heeft een aanzienlijk bredere toegang tot objectfinanciers dan mijn huisbank"
Rob van de Kamp, directeur
Huys B.V.
"Goede begeleiding, goed bereikbaar en adequaat"
Maaike van der Beek, eigenares
Kinderdagverblijf het Bloemenkind
"Iedereen die financiering zoekt kan hier met een gerust hart terecht"
Daniël was vrijwel altijd bereikbaar en heeft de bedrijfsfinanciering geregeld zonder tegenslagen in het proces. Hierdoor hebben wij geen zorgen gehad, dit maakte het geheel zeer prettig.
Mark Steenbergen, eigenaar
Onlineaquariumspullen.nl

Veelgestelde vragen

Wat is factoring?

Kort gezegd houdt dit het financieren van facturen in. Het gegeven is simpel: waar een leasemaatschappij een auto financiert, financiert een factormaatschappij jouw facturen. Hierdoor ben jij niet meer afhankelijk van de betalingstermijn van jouw opdrachtgevers, maar beschik je binnen een paar dagen over extra liquide middelen.

Wat is werkkapitaal?

Als ondernemer heb je kapitaal nodig om mee te werken oftewel werkkapitaal. Dit bestaat naast je liquide middelen uit voorraden (incl. onderhanden werk) en debiteuren. Werkkapitaal is nodig om je kortlopende verplichtingen zoals bijvoorbeeld huur, salarissen en openstaande facturen te voldoen.

Wat is een gezond werkkapitaal?

Voor een gezond werkkapitaal dient de current ratio groter dan 1 te zijn. Dan kun je al je kortlopende verplichtingen voldoen uit je werkkapitaal.  Bij de quick ratio sluit je de voorraad uit, dat kan bijvoorbeeld van belang zijn als je een seizoen voorraad opbouwt (bijvoorbeeld kerstartikelen) die niet direct verkocht zal worden.

Current ratio is: vlottende activa (incl. liquide middelen)/ vlottende passiva
Quick ratio: (vlottende activa (incl. liquide middelen) – voorraden) / vlottende passiva

Hoe bereken je netto werkkapitaal?

Werkkapitaal bereken je aan de hand van je debiteuren, voorraad, liquide middelen en crediteuren. Netto werkkapitaal is: debiteuren + voorraad + vrij besteedbare liquide middelen -/- crediteuren.

Je netto werkkapitaal is het saldo na aftrek van de crediteuren.

Voorbeeld netto werkkapitaal:
Een bedrijf heeft een voorraad van EUR 40.000, een debiteurenportefeuille van EUR 90.000, liquide middelen van EUR 20.000 en een crediteurenpositie van EUR 110.000. Het bruto werkkapitaal is EUR 150.000, het netto werkkapitaal EUR 40.000.

Wat is netto werkkapitaal?

Netto werkkapitaal is: debiteuren + voorraad + vrij besteedbare liquide middelen -/- crediteuren.

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Bij Eijgen Finance helpen we elke dag ondernemers bij het verwezenlijken van hun ambities. Want ondernemend Nederland barst van de mooie én haalbare ideeën. Waar kunnen we jou mee helpen? Plan nu een kennismaking

Heb je nog vragen?

Bel ons
088 5150222
Stuur een WhatsApp
088 5150222

Waarmee kunnen we je helpen?