Kennismaken
Menu
Sluiten

Kredietwaardigheid

Geplaatst op 09-09-2024

Bij het aanvragen van een zakelijke lening of hypotheek wordt er altijd gekeken naar de kredietwaardigheid van de aanvrager. Maar wat is kredietwaardigheid precies? Hoe wordt het getoetst en welke invloed heeft het vervolgens op je financieringsaanvraag? Je leest er alles over in deze kennisblog.

Wat is kredietwaardigheid?

Kredietwaardigheid is een term die je vaak hoort als het over de bank of over bedrijven gaat. Maar wat is kredietwaardigheid? Eenvoudig gezegd is kredietwaardigheid de mate waarin een onderneming of persoon in staat wordt geacht om aan haar financiële verplichtingen te voldoen. Met andere woorden: hoe waarschijnlijk is het dat een bedrijf of persoon haar leningen, crediteuren en andere schulden terugbetaalt? Een bedrijf met een groot eigen vermogen heeft bijvoorbeeld een betere kredietwaardigheid dan een bedrijf met een laag of negatief eigen vermogen.

Waarom is kredietwaardigheid belangrijk?
Voor ondernemers is kredietwaardigheid van groot belang. Het bepaalt je leencapaciteit bij de bank, maar ook je limiet die een kredietverzekeringsmaatschappij op jouw bedrijf geeft en daarmee de bereidheid van leveranciers om op rekening te leveren. Met een goede kredietwaardigheid onderneem je sneller en eenvoudiger, een slechte kredietwaardigheid kan juist obstakels vormen. Een voorbeeld: een bedrijf met een hoge kredietwaardigheid kan snel haar facturen betalen waardoor ze interessante inkoopkortingen kan bedingen. Daarnaast kan ze voor investeringen (een deel) eigen geld inleggen. Dit maakt de financiering vaak eenvoudiger. Bedrijven met een slechte kredietwaardigheid (denk bijvoorbeeld aan de failliete retailorganisaties CoolCat en Big Bazaar) ervaren veel problemen doordat men bijvoorbeeld moet vooruitbetalen, belastingschulden die zich opstapelen, medewerkers die weglopen omdat ze regelmatig hun salaris (te) laat betaald krijgen etc. Als bedrijf kom je in een negatieve spiraal die moeilijk te doorbreken is.

Wat is een kredietcheck?

Als bedrijf wil je weten met wie je zakendoet. Als een nieuwe klant zich meldt voor een grote opdracht is het belangrijk om te weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Je zult de eerste ondernemer niet zijn die veel tijd en energie steekt in een groot project en vervolgens zijn geld niet ontvangt. Door de kredietwaardigheid van je (nieuwe) klant te toetsen verlaag je de kans op een fiasco. Er zijn diverse redenen om een kredietcheck uit te voeren, bijvoorbeeld voor het leveren op rekening, het aangaan van een huurcontract of het aangaan van een samenwerking. Daarnaast is het altijd raadzaam om de kredietwaardigheid te toetsen als je een financiering verstrekt, banken doen dit tenslotte ook.

Hoe werkt een kredietcheck?
Tijdens een kredietcheck worden verschillende (financiële) gegevens samengevoegd en geanalyseerd. Denk hierbij aan jaarrekeningen, historische betaalgegevens, informatie over openstaande schulden, informatie over eventuele faillissementen en juridische geschillen en informatie over de bedrijfsstructuur. In Nederland is iedere rechtspersoon (B.V. of N.V.) verplicht zijn jaarrekening (verkort) aan te leveren bij de Kamer van Koophandel, die vervolgens door iedereen op te vragen is. Dit vormt al vaak een goede eerste indruk. Daarnaast zijn er diverse handelsinformatie-ondernemingen actief, denk hierbij aan Altares Dun & Bradstreet of GraydonCreditsafe. Zij beschikken over een wereldwijde database met kredietwaardigheidsgegevens. Veel kredietverzekeringsmaatschappijen gebruiken deze informatie voor het afgeven van limieten op bedrijven. Er zijn ook bedrijven die in principe goed renderen, maar doordat de aandeelhouders er meer geld uithalen dan dat er verdient wordt een slechte kredietwaardigheid hebben.

Hoe werkt een kredietcheck bij een bank?

Een bank voert ook een kredietcheck uit. Al jaren gebruikt zij naast de jaarcijfers van de klant ook data die rechtstreeks vanaf de rekening-courant te ontsluiten is. Denk hierbij aan het percentage benutting van de kredietlimiet, maar ook het aantal transacties, het aantal dagen zonder transacties, overstanden, achterstanden, gemiddeld saldo etc. Tegenwoordig analyseren steeds meer financiers ook de rekeninginformatie van nieuwe klanten. Daarin kijken ze naar de totaalomzet over de rekening, concentratie van klanten en leveranciers, achterstanden bij de belastingdienst, disputen, andere financiers etc. Een bank drukt de kredietwaardigheid uit in een zogenaamde Probability of Default rating (PD-rating). Dat is een maatstaf die wordt gebruikt om de waarschijnlijkheid te beoordelen dat een lener binnen een bepaalde tijdsperiode, meestal één jaar, in gebreke blijft bij het terugbetalen van een lening of krediet. Zij gebruiken hiervoor geavanceerde modellen waarin betaaldata, gegevens uit de jaarrekening, ontwikkelingen in de sector maar ook meer subjectieve factoren door analisten als bijvoorbeeld wisseling van de accountant, het niet behalen van eerder afgegeven prognoses, negatieve aandacht in de pers (bad press) of andere signalen verwerkt worden.

Uitkomst van een krediettoets
De uitkomst van een krediettoets kan per bank/ aanbieder verschillen maar komt in grote lijnen overeen. Meestal is het een score onderbouwt door een rapport. Een hoge kredietwaardigheid betekent dat het risico op wanbetaling laag is, een lage kredietwaardigheid wijst op een hoger risico. Zoals eerder aangegeven heeft de kredietwaardigheid van jouw bedrijf invloed op de hoogte van eventueel af te geven kredietlimieten bij leveranciers.
De uitkomst van de krediettoets door een bank is een rating die een belangrijke rol speelt in het wel/ of niet verkrijgen van een financiering, de hoogte van je financiering en de hoogte van je rentetarief.
Als de uitkomst negatief is loop je als bedrijf het risico dat je moet vooruitbetalen bij je leverancier of geen financiering krijgt. Gelukkig zijn er manieren om je kredietwaardigheid te verbeteren. Veelal begint dat met een goed betaalgedrag, dus het op tijd betalen van je rekeningen. Daarnaast zijn er soms mogelijkheden om je kredietwaardigheid te verhogen door de holding (deels) garant te laten staan. Ook is een adequate en actuele financiële administratie van belang zodat je de bank of het handelsinformatiebedrijf kunt voorzien van de meest recente informatie.

Hoe kan Eijgen Finance helpen?

Een goede kredietwaardigheid is belangrijk voor de stabiliteit en groei van je bedrijf. Onze adviseurs kijken verder dan alleen een financieringsaanvraag maar kunnen je ook helpen om je kredietwaardigheid te verbeteren. Of je nu advies nodig hebt om je kredietscore te verbeteren, een kredietfaciliteit wilt hebben om je leveranciers sneller te betalen of wilt weten welke mogelijkheden er voor jou zijn, wij staan voor je klaar. Neem gerust contact op voor een persoonlijk gesprek.

Een goede kredietwaardigheid is belangrijk voor elk bedrijf. Het bepaalt niet alleen de toegang tot financiering, maar ook de relatie met klanten en leveranciers. Met een goede kredietwaardigheid vergroot je de kans op succes en groei. Bij Eijgen Finance staan we klaar om je hierin te ondersteunen.

Over de auteur

Tonny van Dijk
Tonny van Dijk adviseert en begeleidt vanuit Lunteren ondernemers in de Gelderse Vallei bij uiteenlopende financieringsvraagstukken. Met bijna 20 jaar ervaring in de zakelijke kredietverlening is hij een volledig sparring-partner voor iedere ondernemer met een financieringsvraag in iedere fase van zijn of haar onderneming.

Veelgestelde vragen

Wat is kredietwaardigheid?

Kredietwaardigheid is de mate waarin een onderneming of persoon in staat wordt geacht om aan haar financiële verplichtingen te voldoen. Met andere woorden: hoe waarschijnlijk is het dat een bedrijf of persoon haar leningen, crediteuren en andere schulden terugbetaalt?

Hoe wordt kredietwaardigheid bepaald?

Tijdens een kredietcheck worden verschillende (financiële) gegevens samengevoegd en geanalyseerd. Denk hierbij aan jaarrekeningen, historische betaalgegevens, informatie over openstaande schulden, informatie over eventuele faillissementen en juridische geschillen en informatie over de bedrijfsstructuur. In Nederland is iedere rechtspersoon (B.V. of N.V.) verplicht zijn jaarrekening (verkort) aan te leveren bij de Kamer van Koophandel, die vervolgens door iedereen op te vragen is. Dit vormt al vaak een goede eerste indruk. Daarnaast zijn er diverse handelsinformatie-ondernemingen actief, denk hierbij aan Altares Dun & Bradstreet of GraydonCreditsafe. Zij beschikken over een wereldwijde database met kredietwaardigheidsgegevens.

Hoe check je de kredietwaardigheid van een bedrijf?

Als bedrijf wil je weten met wie je zakendoet. Als een nieuwe klant zich meldt voor een grote opdracht is het belangrijk om te weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Je zult de eerste ondernemer niet zijn die veel tijd en energie steekt in een groot project en vervolgens zijn geld niet ontvangt. Door de kredietwaardigheid van je (nieuwe) klant te toetsen verlaag je de kans op een fiasco.

Een kredietcheck begint bij de Kamer van Koophandel, daar krijg je al een prima beeld van de kredietwaardigheid van je nieuwe zakelijke relatie. Daarnaast zijn er diverse handelsinformatie-ondernemingen actief, denk hierbij aan Altares Dun & Bradstreet of GraydonCreditsafe. Zij beschikken over een wereldwijde database met kredietwaardigheidsgegevens.

Hoe wordt kredietwaardigheid getoetst?

Tijdens een kredietcheck worden verschillende (financiële) gegevens samengevoegd en geanalyseerd. Denk hierbij aan jaarrekeningen, historische betaalgegevens, informatie over openstaande schulden, informatie over eventuele faillissementen en juridische geschillen en informatie over de bedrijfsstructuur. In Nederland is iedere rechtspersoon (B.V. of N.V.) verplicht zijn jaarrekening (verkort) aan te leveren bij de Kamer van Koophandel. Dit vormt de basis van de toetsing.

Meer artikelen