Kennismaken
Menu
Sluiten

Het IMK Garantiefonds

Geplaatst op 27-10-2022

Het IMK (Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf) heeft een fonds opgezet dat gaat dienen als garantstelling voor ondernemers die leningen willen aanvragen bij financiers. Zij verwachten hierdoor dat financiers eenvoudiger krediet gaan verstrekken.

Wat houdt het IMK Garantiefonds in?

Het IMK heeft bij zeven private investeerders ieder EUR 250.000,– opgehaald en heeft zelf ook een vergelijkbaar bedrag verstrekt. Er zit nu in totaal EUR 2.000.000,– in het fonds dat dient als garantstelling. De nieuwe constructie wordt gefinancierd met een deel van het tarief dat de financier in rekening brengt bij de ondernemer. Naar verwachting kunnen er dan zo’n 1.000 ondernemers worden geholpen.

Voor wie?

Een grote groep kleine en middelgrote ondernemers in Nederland, de motor van de economie, komt slecht aan financiering zodra dat nodig is. Dit komt grotendeels omdat financiers het begrip ‘levensvatbaarheid’ te beperkt formuleren. Financiers kijken vooral naar de financiën en nemen de ontwikkelingen van de markt waarin de ondernemer opereert nauwelijks meer mee in hun beoordeling. Ook bewezen persoonlijke ontwikkelingen uit het recente verleden van de aanvrager die invloed hebben op de toekomstige continuïteit worden niet of zeer beperkt gewaardeerd.

Ondernemers die volgens de criteria van IMK levensvatbaar zijn, op grond van niet alleen financiële resultaten maar ook op grond van gunstige ontwikkelingen in de markt en de juiste persoonlijkheid van de ondernemer, kunnen rekenen op rugdekking van dit garantiefonds.

De bedoeling is dat financiers met deze garantie meer leningen gaan verstrekken aan het MKB. Daarbij moet niet alleen gekeken worden naar de kille cijfers. De ondernemer moet weer in haar context worden geplaatst. Een situatie net als vroeger waarbij een bankmedewerker zijn ondernemers persoonlijk kende.

Voorbeeld

Een winkelier heeft zich in de coronatijd flink in de schulden moeten steken om te overleven. Sinds de afschaffing van de coronabeperkingen gaat het weer uitstekend met de winkel. De ondernemer draagt als gevolg van Corona wel een extra schuld van EUR 40.000,– met zich mee. Zo staat er nog EUR 20.000,– uit bij een leverancier, heeft hij een TOZO lening gekregen van EUR 10.000,– en zijn er EUR 10.000,– aan uitgestelde belastingen. De ondernemer heeft geprobeerd om een krediet te krijgen bij zijn bank waarmee hij zijn schulden in één keer kan aflossen. Hij kreeg nul op het rekest vanwege twee slechte coronajaren.

Op dit moment gaat het weer goed met de winkel. De ondernemer verwacht nog verder te kunnen groeien doordat concurrenten stoppen en hij in de coronaperiode een online verkoopkanaal heeft opgezet. Deze aspecten neemt het IMK mee in haar beoordeling waardoor deze winkelier wel als levensvatbaar wordt beoordeeld en een financier gebruik kan maken van het garantiefonds.

Loop jij tegen bovenstaande aan en wil je eens sparren of het IMK garantiefonds jou verder kan helpen?
Neem dan contact op met jouw Eijgen adviseur.

Deze kennisblog is geschreven door Eijgen Finance adviseur Rudy Groeneveld.

Meer artikelen