Kennismaken
Menu
Sluiten

Overnametrajecten

Een proces vol emotie

Iedere organisatie is uniek. Dat zorgt voor mooie kansen bij bedrijfsovernames, maar dit maakt het ook een lastig proces. Voor veel ondernemers zijn de vele beren op de weg bij het overnemen van een bedrijf een reden om het project naar de achtergrond te verschuiven. Zonde! Onze financieringsexperts zorgen voor de benodigde waardebepalingen en de aankoop- en verkoopbegeleiding. Zo kan jij je blijven focussen op het ondernemen en maken we samen binnen no-time de weg vrij voor de passende financiering van jouw bedrijfsovername.

9,5 117 beoordelingen Laatste beoordeling: 4 weken geleden
op Klantenvertellen

We halen de emotie uit de bedrijfsovername
Ondernemen doe je met ziel en zaligheid. Dat begrijpen wij. Hoewel dit uiteraard bijdraagt aan de kracht van jouw bedrijf, staat het bij een overname vaak in de weg. Of je nou een onderneming wilt overnemen, of juist een onderneming wilt verkopen: het is van groot belang dat je de emotie uit het onderhandelingsproces haalt. Door ons de waardebepaling en onderhandeling met de (ver)koper te laten voeren kunnen we met frisse en droge ogen kijken naar de overname. Op deze manier zetten we de juiste stappen, in de juiste volgorde en zorgen we samen voor de beste deal.

Voor de overname van een bedrijf zijn verschillende financieringsvormen denkbaar, zoals een achtergestelde lening of een stapelfinanciering. Het financieren van een bedrijfsovername is altijd maatwerk. We brengen de mogelijkheden helder in kaart en zijn altijd eerlijk en realistisch over de mogelijkheden die er zijn.

Hulp van Eijgen Finance bij bedrijfsovername
Of je nou wilt kopen of verkopen, wij helpen je graag. Dat doen we niet zomaar, maar gesteund door onze jarenlange ervaring met bedrijfsovernames in heel Nederland. Onze adviseurs begeleiden je graag in het overnametraject. Dit doen we op maat en in overleg met jou als ondernemer. Ben je benieuwd hoe dit traject er voor jou uitziet? We vertellen je er graag over.

Veelgestelde vragen

Wanneer is goodwill fiscaal aftrekbaar?

Allereerst moet er wel sprake zijn van een feitelijk betaald bedrag aan goodwill. We spreken over goodwill voor een onderneming, als er sprake is van een verschil tussen de daadwerkelijke prijs die betaald wordt voor een onderneming en de waarde waarvoor het in de boeken stond. Doorgaans bij een activa-passiva transactie wordt dit verschil betaald door de koper van de onderneming met het oog op verschillende factoren en omstandigheden die de overname voor de koper aantrekkelijk maken (zoals naamsbekendheid, groei van de onderneming, potentie etc).

Die betaalde goodwill is fiscaal aftrekbaar voor de koper, maar uitsluitend bij een activa-passiva transactie. Bij een aandelentransactie is fiscale aftrek goodwill niet mogelijk. Echter, als de koper na de overname zou besluiten de gekochte onderneming inclusief de goodwill in te brengen in een besloten vennootschap, ontstaat er in beginsel wel fiscaal aftrekbare goodwill, namelijk in die BV.

Hoe inkopen in een bedrijf?

De meest voorkomende manier om je in te kopen in een bedrijf is het verkrijgen van aandelen in het bedrijf. Een andere mogelijkheid is het aangaan van een joint venture of partnerschap met de bestaande eigenaren van het bedrijf.

Hoe neem je een familiebedrijf over?

De overdracht van een familiebedrijf aan de volgende generatie kan zowel een complex proces als een kans zijn om de continuïteit van het familiebedrijf te waarborgen. Een vroegtijdige planning is daarbij belangrijk. Begin zo vroeg mogelijk met de planning van de overdracht om een goede strategie te ontwikkelen en mogelijke obstakels tijdig in beeld te hebben. Maak een duidelijk opvolgingsplan waarin de volgende generatie wordt betrokken. Betrek de toekomstige leiders vroegtijdig in het bedrijf en geef ze de mogelijkheid relevante opleidingen te volgen en ervaringen op te doen om hen aan de benodigde vaardigheden en kennis te helpen.

Hoe werken aandelen?

Wanneer je kiest voor een aandelentransactie verwerf je een deel van het eigendom. Deze aandelen vertegenwoordigen een percentage van de totale waarde van het bedrijf en geven recht op een deel van de winst en zeggenschap in het bedrijf.

Hoe werkt een management buy-in?

Een management buy-in begint vaak eerst met het bepalen van je eigen doelstelling. Je kijkt welk type bedrijf past bij jou interesse maar vooral je competenties. Na deze inventarisatie begint de zoektocht naar een geschikt bedrijf, soms ontstaat dit uit eigen netwerk maar vaak ontstaat er een match via een overnameadviseur.
Het is belangrijk om eerst goed te onderzoeken wat een haalbare opzet is om daarna te starten met de onderhandelingen. Een voorverkenning van de financieringsmogelijkheden is hierbij een zeer belangrijk onderdeel. Met een goede voorbereiding kun je onderbouwd in onderhandeling gaan en laat je zien dat je een serieuze partij bent.
Bij het bereiken van een overeenstemming over de waardering, maar ook de voorwaarden is het belangrijk om de afspraken zorgvuldig vast te leggen. Hierna is het de taak om een passende financiering te regelen voor de overname. Een adviseur van Eijgen Finance kijkt niet alleen of het financierbaar is maar ook of de opzet passend is bij de toekomstplannen. Hierbij kijken wij onder andere naar de benodigde investeringen in de toekomst maar ook eventuele schommelingen in de liquiditeit of een behoefte aan extra werkkapitaal door groei van de onderneming.

Hoe werkt inkopen in een bedrijf?

Het traject om je in te kopen in een bestaand bedrijf kan variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en wensen van de betrokken partijen. In grote lijnen kent een dergelijk traject de volgende stappen:
– Vastleggen intenties en strategische planning
– Due Dilligence onderzoek
– Onderhandelen
– Executiefase

Hoeveel kost het om een familiebedrijf over te nemen?

De kosten van het overnemen van een familiebedrijf kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omvang van het bedrijf, de branche en de overnamestructuur. De belangrijkste kostenposten waarmee rekening moet worden gehouden bij de overname zijn de overnameprijs, due dilligence kosten, transactiekosten, financieringskosten, belastingen en vergoeding voor adviseurs. Het is goed deze kosten vooraf in beeld te brengen en te budgetteren. Een grondige voorbereiding, inclusief een realistische inschatting van de kosten en mogelijke risico’s, is cruciaal voor een succesvolle overname.

Waar moet ik op letten wanneer ik een familiebedrijf wil overnemen?

Zorg voor een open en eerlijke communicatie tussen alle partijen. Bespreek verwachtingen, doelen en zorgen om misverstanden te voorkomen. Definieer ook duidelijk de rollen en verantwoordelijkheden van familieleden die betrokken zijn bij het bedrijf en scheid zakelijke en persoonlijke aangelegenheden. Werk daarbij samen met juridische, financiële en zakelijke adviseurs die ervaring hebben met familiebedrijven en bedrijfsovernames. In de tussentijd moet het bedrijf doordraaien. Zorg ervoor dat de kernwaarden en klantrelaties van het bedrijf behouden blijven om de continuïteit te waarborgen.

Onze overnamespecialisten

Maak kennis met onze adviseurs.

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Bij Eijgen Finance helpen we elke dag ondernemers bij het verwezenlijken van hun ambities. Want ondernemend Nederland barst van de mooie én haalbare ideeën. Waar kunnen we jou mee helpen? Plan nu een kennismaking

Heb je nog vragen?

Bel ons
088 5150222
Stuur een WhatsApp
088 5150222

Waarmee kunnen we je helpen?