Kennismaken
Menu
Sluiten

Een bestaande franchise overnemen

Geplaatst op 01-02-2024

Een franchiseformule is een merk met een keten van ondernemingen die stuk voor stuk gerund worden door zelfstandig ondernemers. Deze ondernemers mogen gebruik maken van het merk van de franchiseformule. Denk bijvoorbeeld aan Intratuin vestigingen in het hele land. Elke vestiging wordt gerund door een zelfstandig ondernemer die werkt met de Intratuin formule. De grootste franchiseformule op dit moment is Subway, de bekende keten van broodjeszaken.

Een franchise onderneming ter overname biedt ondernemers een unieke kans om in de voetsporen van een succesvolle onderneming te treden en mee te liften op een al gevestigd merk in de markt. In deze kennisblog verkennen we alle aspecten van een franchise overname, zoals de stappen om dit te realiseren, de inhoud van een franchiseovereenkomst, de voor- en nadelen van deze ondernemingsvorm, en het verschil tussen hard franchise en soft franchise. Bovendien zullen we de kosten en risico’s onder de loep nemen die gepaard gaan met het overnemen van een franchise.


Hoe kun je een franchise overnemen?

Het proces van franchise overname begint vaak met grondig marktonderzoek. Potentiële ondernemers moeten de juiste franchise ter overname vinden die past bij hun vaardigheden, interesses en financiële mogelijkheden. Vervolgens is het van cruciaal belang om met de franchisegever om tafel te gaan om een goed beeld te krijgen van het bedrijfsmodel, de eisen en de verwachtingen over en weer.

Na het identificeren van een geschikte franchise ter overname, zijn de volgende stappen onder meer het verkrijgen van financiële informatie, het evalueren van de operationele prestaties en het onderhandelen over de overnamevoorwaarden. Een grondige due diligence* is essentieel om onaangename verrassingen te voorkomen en ervoor te zorgen dat de overname succesvol verloopt. Als je gedurende dit proces behoefte hebt aan een sparringpartner of aan passend advies, dan kun je een overnamespecialist inschakelen. Een overnamespecialist heeft veel ervaring met verschillende typen overnames en behoedt je voor valkuilen. Daarnaast weet een overnamespecialist ook tot een juiste prijsstelling te komen.

*Due diligence is een uitgebreid onderzoek naar een onderneming of persoon met betrekking tot economische, juridische, fiscale en financiële omstandigheden.

Wat staat er in een franchiseovereenkomst?

Een franchiseovereenkomst is een juridisch bindend document dat de rechten en plichten van zowel de franchisenemer als de franchisegever regelt. Het bevat details over royalty’s, marketingbijdragen, territoriale beperkingen, trainingsprogramma’s en de duur van de overeenkomst. Grondige juridische beoordeling van deze overeenkomst is cruciaal om ervoor te zorgen dat beide partijen op dezelfde pagina zitten en de verwachtingen duidelijk zijn.

De voor- en nadelen van franchise overname
Het overnemen van een franchise biedt ondernemers het voordeel van het werken binnen een bewezen bedrijfsmodel met een bestaande klantenbasis. Dit vermindert het risico van zakelijk falen in vergelijking met het starten van een bedrijf vanaf nul. Aan de andere kant brengt franchise overname beperkingen met zich mee, zoals minder vrijheid in de besluitvorming en operationele aspecten.

Het verschil tussen hard franchise en soft franchise

Hard franchise en soft franchise onderscheiden zich door de mate van controle die de franchisegever uitoefent over de franchisenemer. In een hard franchise model heeft de franchisegever strikte controle over zaken als marketing, inkoop en operationele processen. In een soft franchise model behoudt de franchisenemer meer autonomie op deze gebieden, terwijl nog steeds wordt geprofiteerd van het merk en de ondersteuning van de franchisegever.

Kosten en risico’s bij franchise overname
De kosten van franchise overname omvatten initiële franchisefees, doorlopende royalty’s, marketingbijdragen, inventaris en operationele kosten. Het is van vitaal belang om deze kosten in kaart te brengen en te evalueren in relatie tot de verwachte opbrengsten en winstgevendheid.

Risico’s bij franchise overname zijn onder meer het inherente bedrijfsrisico, mogelijke conflicten met de franchisegever, veranderende marktomstandigheden en onvoorziene operationele uitdagingen. Een grondige due diligence, juridisch advies en een realistische bedrijfsanalyse zijn cruciaal om deze risico’s te minimaliseren. Dit kun je overlaten aan een overnamespecialist van Eijgen Finance. Binnen onze club zijn dat Berend Westra, Eiko Keizer en Ruud van Eijl.

Wil jij ook graag ondernemer worden en in een franchise formule stappen? Bespreek je wensen dan eens met één van onze specialisten. Zij hebben zicht op beschikbare bedrijven ter overname, adviseren je in het voortraject en kunnen namens of samen met jou onderhandelen over de overnameprijs.

Lees meer over bedrijfsovername

Veelgestelde vragen

Wat is franchise overname?

Een franchiseformule is een merk met een keten van ondernemingen die stuk voor stuk gerund worden door zelfstandig ondernemers. Deze ondernemers mogen gebruik maken van het merk van de franchiseformule. Soms wordt een bestaande franchise onderneming ter overname aangeboden. Als (startende) ondernemer kun je deze onderneming overnemen onder de franchiseformule.

Wat zijn de nadelen van franchising?

Ondernemen onder een franchiseformule heeft als nadeel dat je minder vrijheid hebt in besluitvorming en operationele aspecten. Het opereren onder een bestaand merk betekent ook dat je handelt binnen de huisstijl van het merk.

Waar moet je op letten als je een franchise wilt beginnen?

Zorg dat je vooraf een grondig marktonderzoek hebt gedaan, gevolgd door een due diligence onderzoek. Tot slot is het verstandig om de franchiseovereenkomst scherp door te nemen en één op één om tafel te gaan met de franchisegever zodat je vragen kunt stellen en op één lijn zit met elkaar. Het is slim om hierbij samen te werken met een overnamespecialist. Deze kan een gedegen due diligence onderzoek voor je uitvoeren, de juridische aspecten uitleggen en sturen op een eerlijke overnameprijs.

Wat is het voordeel van een franchise?

Het overnemen van een franchise biedt ondernemers het voordeel van het werken binnen een bewezen bedrijfsmodel met een bestaande klantenbasis. Dit vermindert het risico van zakelijk falen in vergelijking met het starten van een bedrijf vanaf nul.

Meer artikelen