Kennismaken
Menu
Sluiten

Wat te doen met spaargeld?

Geplaatst op 17-04-2023

Overal lees je dat de rente flink stijgt als gevolg van onzekerheid op de financiële markten. Helaas zie je dit nog maar beperkt terug in de rentevergoeding op je spaarrekening. Banken zijn nog terughoudend met het verhogen van hun spaarrentes, iedere dag dat ze dit uitstellen levert immers geld op. Met de huidige inflatie kost sparen je nog steeds geld.

Waarom zou je geld sparen?

Sparen is voor iedereen anders. De één spaart bewust voor een goed pensioen, een grote aankoop of een mooie vakantie, de ander spaart nauwelijks of niet bewust. Belangrijkste reden om te sparen is om een buffer te hebben bij tegenvallers, bijvoorbeeld een auto die het begeeft, een onverwachte rekening of tijdelijk geen of minder inkomen.

Hoeveel moet je sparen?
Dat hangt helemaal af van je persoonlijke situatie maar ook van het doel waarvoor je spaart. Het NIBUD adviseert om sowieso een buffer aan te houden voor het vervangen van je wasmachine, meubels of andere onvoorziene omstandigheden. Zij heeft hiervoor een bufferberekenaar op de website die je kan helpen het bedrag van jouw benodigde buffer te bepalen.

Moet ik mijn schulden aflossen of geld sparen?
Ook die vraag is persoonlijk. Heb je een hypotheekschuld met een zeer lage rente die ook nog fiscaal gunstig is, dan kun je je geld misschien beter steken in iets wat beter rendeert. Heb je daarentegen een duur doorlopend krediet, dan loont het al snel om deze eerst af te lossen. Dit is geheel afhankelijk van je persoonlijke situatie. Overleg hiervoor altijd met een adviseur of een fiscalist.

 

Hoe kan ik mijn spaargeld maximaliseren?

Je spaargeld maximaliseer je door periodiek te sparen, dus bijvoorbeeld iedere maand wat op zij te zetten. Daarnaast is een goed rendement belangrijk, waarbij je het risico afweegt tegen het rendement. Neem je te veel risico dan kan je spaargeld verdampen, neem je geen risico dan is je rendement laag en teer je bij het huidige inflatieniveau in. Stel een realistisch doel en spreidt je risico. Houdt ook rekening met de termijn die je nog hebt te gaan totdat je het geld nodig hebt. Stel dat je termijn (in vakjargon je beleggingshorizon) 10 jaar is. Veel beleggingsinstellingen nemen richting het einde van de horizon steeds minder risico om zo zeker te zijn van het in stand houden van het tot dan toe opgebouwde bedrag.

Verschillende manieren om spaargeld te investeren:

Er zijn veel manieren om je spaargeld opzij te zetten. De traditionele spaarrekening bij een Nederlandse bank levert niet veel op maar is wel een veilige manier. Daarnaast kun je gaan beleggen in aandelen, vastgoed, goud of in andere activa, je kunt zoeken naar een beter renderende (buitenlandse) spaarrekening, meedoen aan crowdfunding, investeren in crypto’s of je geld uitlenen aan een ander. Al deze manieren hebben een ander rendement, wat veelal gekoppeld is aan het risico dat je wilt lopen. Veelal geldt: hoe hoger het risico, hoe hoger de vergoeding. Daarnaast zijn sommige investeringen voor iemand die zich er niet in verdiept on(be)grijpbaar of te risicovol. Betrek daarom altijd een financieel expert. Belangrijk is om te spreiden, zodat je niet al je vermogen in één bepaald type investering stopt.

Heb jij minimaal EUR 100.000 spaargeld over? Dat wil zeggen dat je daarnaast nog voldoende buffer hebt om tegenvallers op te vangen, genoeg inkomen hebt om je huidige levensstijl te handhaven en geen duur krediet dat nog afbetaald moet worden? En heb je de komende jaren hiervan geen deel nodig om je huis te verduurzamen of andere investeringen te doen? Je (klein)kinderen al fiscaal vriendelijk geschonken? Dan is investeren via JILD misschien wat voor jou.

Informeel investeren, iets voor jou?

Het werkt als volgt: steeds vaker vallen in de kern gezonde bedrijven buiten de kaders van de grootbanken. Zij zijn voor financiering aangewezen op andere financieringsbronnen. Wij helpen deze ondernemers aan een financiering, soms door gebruik te maken van een alternatieve financier en soms met behulp van een informele investeerder. In dat geval maken we een analyse van de onderneming en leggen die voor aan de in onze ogen best passende informele investeerders. We doen een voorstel voor de looptijd, rente en de te verkrijgen zekerheden. Op dat moment besluit een investeerder of hij in zee gaat.  Op deze wijze helpen we de onderneming aan een financiering en de investeerder aan een beter rendement op zijn spaargeld.  Veelal gaat het om leningen met een looptijd van één tot drie jaar op basis van een hypothecaire inschrijving maar andere varianten bestaan ook. Informeel investeren is momenteel een prima alternatief voor het beleggen in vastgoed.

De voordelen van geld uitlenen via JILD

– Aanzienlijk betere rentevergoeding dan bij de bank (gemiddeld rond 7%);
– Vaak regionaal dus herkenbaar, bovendien wordt een lokale ondernemer geholpen;
– Maatwerk mogelijk;
– Snel schakelen;
– Vaak aflossingsvrij, dus geen ingewikkelde leningschema’s;
– Wij helpen bij het maken van een risico inschatting;
– Bij hogere leensommen mogelijkheid om met meerdere investeerders te financieren.

Investeren via JILD kan vanaf EUR 100.000,- en looptijden variëren van 3 tot 60 maanden. Neem gerust contact met ons op zodat we je wensen kunnen bespreken.

Deze kennisblog is geschreven door Eijgen Finance adviseur Tonny van Dijk.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn uitgaven verminderen?

Budgetteren kan helpen om inzicht in uitgaven te geven en uitgaven te beperken. Nadat je inzicht hebt in waar je geld elke maand naartoe gaat, kun je bedragen vaststellen die je maximaal uit wilt geven aan bijvoorbeeld boodschappen, kleding en uitgaan. Nog een stapje verder kun je gaan door deze bedragen op te nemen en alleen cash te betalen. Met een kaart betalen geeft dat je gemakkelijker over het vastgestelde budget heen gaat dan wanneer je enkel cash betaald. Kijk ook eens kritisch naar maandelijkse afschrijvingen en abonnementen. Zitten hier afschrijvingen bij waarop je kunt besparen?

Hoe kan ik mijn spaargeld automatiseren?

Bij elke bank kun je een automatische opdracht instellen om elke maand een vast bedrag over te maken naar je spaarrekening. Het is slim om de opdracht een dag na ontvangst van je salaris in te stellen. Zo weet je zeker dat er elke maand een vast bedrag bij je spaargeld opkomt. Het is belangrijk om de hoogte van het bedrag in te stellen op een bedrag dat je maandelijks ook echt kunt missen. Deze methode werkt vaak beter dan aan het einde van de maand maar kijken hoeveel er over is. Dit laatste zou je aanvullend op de automatisering nog wel kunnen doen, als extra boost voor je spaarrekening.

Hoeveel geld moet ik in mijn noodfonds hebben?

Dat hangt helemaal af van je persoonlijke situatie, woon je bijvoorbeeld alleen of heb je kinderen? Het NIBUD adviseert om sowieso een buffer aan te houden voor het vervangen van je wasmachine, meubels of andere onvoorziene omstandigheden. Zij heeft hiervoor een bufferberekenaar op de website die je kan helpen het bedrag van jouw benodigde noodfonds te bepalen.

Moet ik eerst mijn schulden aflossen of geld sparen?

Over een schuld betaal je rente. Het is daarom belangrijk om schulden met ongunstige voorwaarden zo snel mogelijk af te lossen. Het is logisch om, wanneer je meerdere schulden hebt, te beginnen bij de schuld met de hoogste rentekosten. Daarnaast is het slim om wel een buffer te houden voor onvoorziene omstandigheden. Kortom, hoeveel je spaart en hoeveel je aflost is een persoonlijke balans.

Wat te doen met een ton spaargeld?

Heb jij minimaal EUR 100.000 spaargeld over? Dat wil zeggen dat je daarnaast nog voldoende buffer hebt om tegenvallers op te vangen, genoeg inkomen hebt om je huidige levensstijl te handhaven en geen duur krediet dat nog afbetaald moet worden? En heb je de komende jaren hiervan geen deel nodig om je huis te verduurzamen of andere investeringen te doen? Je (klein)kinderen al fiscaal vriendelijk geschonken? Dan is investeren via JILD misschien wat voor jou.

Wat te doen met spaargeld bij inflatie?

Overal lees je dat de rente flink stijgt als gevolg van onzekerheid op de financiële markten. Helaas zie je dit nog maar beperkt terug in de rentevergoeding op je spaarrekening. Banken zijn nog terughoudend met het verhogen van hun spaarrentes, iedere dag dat ze dit uitstellen levert immers geld op. Met de huidige inflatie kost sparen je nog steeds geld.

Wil je toch je spaargeld zien groeien dan zijn er verschillende mogelijkheden.
We noemen er een paar:
– Investeren op een crowdfunding platform
– Beleggen in aandelen, vastgoed, goud of in andere activa
– Investeren in crypto’s
– Investeren als informal investor

Al deze manieren hebben een ander rendement, wat veelal gekoppeld is aan het risico dat je wilt lopen. Veelal geldt: hoe hoger het risico, hoe hoger de vergoeding. Belangrijk is in ieder geval om te spreiden.
Ben je onervaren op het gebied van investeren en beleggen? Win dan altijd advies in van een financieel expert.

Welke vormen van beleggen zijn het veiligst?

Over het algemeen zijn beleggingen met een rentevergoeding of dividend veiliger en minder risicovol dan beleggingen met alleen een koerswinst. Beleggingen waarbij je afhankelijk bent van de koerswinst zijn gevoeliger voor het sentiment in de markt.

Meer artikelen