Kennismaken
Menu
Sluiten

Crowdfunding

Crowdfunding is ontstaan vanuit de praktijk. Financiers werden strenger waardoor het verkrijgen van een financiering moeilijker werd. En nog steeds is crowdfunding populair.

In de kern is crowdfunding een vorm van financiering waarbij geld wordt verzameld van een grote groep mensen, bekend als ‘de crowd’, om een project of onderneming te ondersteunen. Dit gebeurt meestal online via speciale crowdfunding platforms. Crowdfunding verschuift de macht van traditionele investeerders en banken naar de handen van de ondernemer en de gemeenschap. 

Hoe werkt crowdfunding?
Een crowdfunding starten is een proces waarbij een bedrijf zijn project presenteert op een online platform met als doel fondsen te werven. Dit kan een nieuwe start-up zijn, uitbreiding van een bestaand bedrijf, of zelfs een horeca crowdfunding campagne voor het openen van een nieuw restaurant. De campagne schetst het bedrijfsplan, de financieringsdoelen en wat de investeerders in ruil kunnen verwachten. 

De rol van crowdfunding platforms
De grootste crowdfunding platformen in Nederland verschillen in focus en aanpak. Deze platforms fungeren als bemiddelaars en stellen bedrijven in staat hun projecten aan een breed publiek te tonen. Elk crowdfunding platform heeft zijn eigen regels en specialiteiten, kies daarom het platform dat het beste past bij jouw bedrijfsdoelstellingen.  

Crowdfunding: toegevoegde waarde voor bedrijven
De toegevoegde waarde van crowdfunding voor bedrijven is meer dan alleen het verkrijgen van kapitaal. Door gebruik te maken van een crowdfund platform krijg je ook de kans om je bedrijf onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. Hierdoor is het ook een vorm van marketing en publieke validatie. Succesvolle campagnes kunnen een bedrijf positioneren en een loyale volgers basis opbouwen. 

Crowdfunding Investeren
Investeren in crowdfunding betekent dat individuele investeerders kapitaal bijdragen aan een bedrijf in ruil voor een potentieel rendement. Het is een directe manier om in de economie en in innovatie te investeren. 

Vastgoed crowdfunding
Vastgoed crowdfunding is een snelgroeiend segment binnen crowdfunding. Investeerders financieren samen vastgoedprojecten en delen in de winsten van de verkoop of huurinkomsten. 

Crowdfunding in Nederland
Crowdfunding staat in Nederland bekend als divers en zeer actief. Bedrijven uit allerlei sectoren hebben toegang tot financiering en ondersteuning van het publiek. 

Belasting en crowdfunding
Bij crowdfunding komen specifieke fiscale overwegingen kijken. Wanneer je crowdfunding positief is afgerond ontvangt je het bedrag op je rekening. Voor de balstingdienst is dit omzet en dus betaal je daar omzetbelasting over. 

De essentie van crowdfunding voor bedrijven
In essentie biedt crowdfunding bedrijven een unieke manier om kapitaal te werven, rechtstreeks vanuit de gemeenschap. Het is een transparante en participatieve financieringsmethode, die niet alleen kapitaal maar ook engagement en waardevolle feedback biedt.