Kennismaken
Menu
Sluiten

Wat is vastgoed?

Geplaatst op 26-06-2023

Vastgoed is een ander woord voor onroerend goed. Met onroerend goed bedoelen we zowel de grond als alle gebouwen, woningen, commerciële en industriële complexen die zich op dat stuk grond bevinden.
Alle panden en zaken die op een duurzame manier met de grond verenigd zijn vallen onder onroerend goed.

Er wordt in vastgoed geïnvesteerd of belegd omdat dit vaak een stabiele vorm van inkomsten oplevert die weinig last heeft van inflatie. Maar wat wordt hier precies mee bedoeld? En wat komt er allemaal bij kijken? Dat wordt in deze blog verder uitgelegd.

Residentieel en commercieel vastgoed

Residentieel vastgoed en commercieel vastgoed zijn twee verschillende categorieën van onroerend goed. Residentieel vastgoed verwijst naar onroerend goed dat bedoeld is voor bewoning door particulieren. Dit omvat veel verschillende soorten woningen zoals eengezinswoningen, appartementen, villa’s en herenhuizen. Bij het kopen of investeren in residentieel vastgoed zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden zoals locatie en de nabijheid van scholen, winkelcentra en openbaar vervoer. Dit bepaalt namelijk de prijs van residentieel vastgoed.

Commercieel vastgoed verwijst naar onroerend goed dat wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden in plaats van bewoning. Dit zijn verschillende soorten gebouwen zoals kantoren, bedrijfsgebouwen, industriële complexen, winkelcentra, hotels en restaurants. Commercieel vastgoed wordt doorgaans gebruikt door bedrijven, investeerders of ondernemers om hun activiteiten in uit te voeren of om te verhuren aan andere bedrijven. In tegenstelling tot residentieel vastgoed zijn andere factoren belangrijk zoals de economische omstandigheden, potentiële inkomstenstroom en de financiële prestaties van de huurder.

Zowel residentieel als commercieel vastgoed brengen bepaalde risico’s met zich mee. Bij residentieel vastgoed houden de risico’s verband met de huurders, zoals het innen van de huur, schade aan het pand of leegstand. Bij commercieel vastgoed houden de risico’s verband met economische schommelingen, prestaties van de huurders en veranderende marktsomstandigheden.

Rendement vastgoed beleggen

Het rendement op vastgoedbeleggingen is afkomstig uit verschillende bronnen. Er zijn verschillende aspecten die van invloed kunnen zijn op het rendement;

  • Huurinkomsten: De belangrijkste bron van inkomsten gegenereerd door het verhuren van het pand. Het verschil tussen de huurinkomsten en uitgaven voor beheer en onderhoud bepaalt het netto huurinkomen.
  • Waardestijging: Vastgoed kan in waarde stijgen na verloop van tijd, wat kan leiden tot een toename van het rendement op de investering.
  • Belastingvoordelen: Afhankelijk van de situatie kunnen vastgoedbeleggers profiteren van belastingvoordelen, zoals afschrijvingen op de waarde van het pand en renteaftrek op leningen voor vastgoedbeleggingen.
  • Inflatiebescherming: Vastgoed wordt vaak gezien als inflatiebestendig. In tijden van inflatie kunnen de huurprijzen stijgen, waardoor vastgoedbeleggers een hoger rendement behalen.
  • Risico’s en kosten: Het is belangrijk om ook rekening te houden met de risico’s en kosten van vastgoedbeleggingen. Onderhoudskosten, belastingen, verzekeringen en financieringskosten kunnen het rendement verminderen. Bovendien kunnen vastgoedbeleggingen gevoelig zijn voor marktschommelingen, leegstand en potentiële waardevermindering. Hierdoor kan het rendement op vastgoedbeleggingen aanzienlijk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type vastgoed, de locatie, de economische omstandigheden en het beheer van het vastgoed.

Beleggen of investeren in vastgoed

Investeren of beleggen in vastgoed kan een aantrekkelijke optie zijn vanwege de potentiële voordelen op lange termijn, zoals stabiele inkomsten, waardegroei en diversificatie van de beleggingsportefeuille Er zit echter verschil in investeren of beleggen in vastgoed.

Investeren in vastgoed
Dit is het rechtstreeks kopen van onroerend goed, zoals een woning, appartement of commercieel pand. Het doel is om huurinkomsten te genereren door het verhuren van het pand en potentiële waardestijging op lange termijn te realiseren. Investeren in vastgoed vereist een aanzienlijke kapitaalinvestering en je bent verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het pand.

Vastgoedbeleggingsfondsen
Dit zijn beleggingsfondsen die investeren in een portefeuille van vastgoed. Het kan gaan om fondsen die zich richten op residentieel vastgoed, commercieel vastgoed of een mix van beide. Vastgoedbeleggingsfondsen bieden diversificatie en stellen beleggers in staat om met een relatief kleine investering toegang te krijgen tot de vastgoedmarkt. Beleggingsfondsen worden beheerd door professionele fondsbeheerders die het vastgoed selecteren, beheren en de huurinkomsten uitkeren aan beleggers.

Financieren van vastgoed
Beleggers kunnen (een deel van) hun vermogen investeren door vastgoedprojecten te financieren.  De belegger treedt dan als financier op en krijgt recht van hypotheek op het vastgoed. De vergoeding bestaat uit rente en er worden afspraken gemaakt over de aflossing van de financiering. Een voorbeeld hiervan is JILD waarbij je als investeerder maandelijks de rente krijgt uitgekeerd en geen omkijken hebt naar de administratie.

Crowdfunding voor vastgoed
Via crowdfunding kunnen beleggers met kleinere bedragen bijdragen aan de financiering van vastgoedprojecten en een rendement behalen op basis van de prestaties van het project. Het is belangrijk om de risico’s en voorwaarden van elke crowdfundingcampagne zorgvuldig te beoordelen voordat je investeert.

Real Estate Investment Trusts (REIT’s)
REIT’s zijn beursgenoteerde bedrijven die investeren in diverse soorten vastgoed. Ze bieden beleggers de mogelijkheid om indirect te investeren in vastgoed door aandelen van de REIT te kopen op de beurs. REIT’s hebben de verplichting om een groot deel van hun inkomsten als dividend aan aandeelhouders uit te keren. Ze zijn hierdoor aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar een regelmatige inkomstenstroom.

Het is altijd verstandig om grondig onderzoek te doen, professioneel advies in te winnen en je eigen financiële doelen, risicotolerantie en tijdshorizon goed in beeld te hebben voordat je besluit te investeren of te beleggen in vastgoed. Elke individuele situatie is uniek en de adviseurs van Eijgen Finance helpen je graag om je doelstellingen en omstandigheden in kaart te brengen

Deze kennisblog is geschreven door Eijgen Finance adviseur Rudy Groeneveld.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt vastgoed?

Vastgoed wordt gezien als een waardevaste investering of belegging. Je koopt vastgoed, zoals een woning, appartement of commercieel pand. Met als doel het genereren van huurinkomsten door het verhuren van het pand en om potentiële waardestijging op lange termijn te realiseren.

Middels een beleggingsfonds kun je investeren in vastgoed zonder het zelf te kopen. Beleggingsfondsen worden beheerd door professionele fondsbeheerders die het vastgoed selecteren, beheren en de huurinkomsten uitkeren aan beleggers.

Hoe word je rijk met vastgoed?

Je wordt niet zomaar rijk met vastgoed. Er zijn twee manieren om geld te verdienen met vastgoed.

Investeren in vastgoed
Dit is het rechtstreeks kopen van onroerend goed, zoals een woning, appartement of commercieel pand. Het doel is om huurinkomsten te genereren door het verhuren van het pand en potentiële waardestijging op lange termijn te realiseren. Investeren in vastgoed vereist een aanzienlijke kapitaalinvestering en je bent verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het pand.

Vastgoedbeleggingsfondsen
Dit zijn beleggingsfondsen die investeren in een portefeuille van vastgoed. Het kan gaan om fondsen die zich richten op residentieel vastgoed, commercieel vastgoed of een mix van beide. Vastgoedbeleggingsfondsen bieden diversificatie en stellen beleggers in staat om met een relatief kleine investering toegang te krijgen tot de vastgoedmarkt. Beleggingsfondsen worden beheerd door professionele fondsbeheerders die het vastgoed selecteren, beheren en de huurinkomsten uitkeren aan beleggers.

Is vastgoed nog rendabel?

De afgelopen jaren is vastgoed heel rendabel geweest. In 2023 werd het een stuk minder aantrekkelijk door fiscale veranderingen. Vooral voor particuliere woningverhuurders heeft de hogere fiscale druk in box 3 gevolgen.

Wat voor verschillende soorten vastgoed zijn er?

Vastgoed wordt ingedeeld in twee categorieën, residentieel vastgoed en commercieel vastgoed. Residentieel vastgoed verwijst naar onroerend goed dat bedoeld is voor bewoning door particulieren. Dit omvat veel verschillende soorten woningen zoals eengezinswoningen, appartementen, villa’s en herenhuizen.

Commercieel vastgoed verwijst naar onroerend goed dat wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden in plaats van bewoning. Dit zijn verschillende soorten gebouwen zoals kantoren, bedrijfsgebouwen, industriële complexen, winkelcentra, hotels en restaurants.

Wat wordt bedoeld met vastgoed?

Vastgoed is een ander woord voor onroerend goed. Met onroerend goed bedoelen we zowel de grond als alle gebouwen, woningen, commerciële en industriële complexen die zich op dat stuk grond bevinden. Alle panden en zaken die op een duurzame manier met de grond verenigd zijn vallen onder onroerend goed.

Meer artikelen