Kennismaken
Menu
Sluiten

Wat is een overbruggingsfinanciering?

Geplaatst op 16-05-2023

We zien het vaker. Ondernemers die een grote investering doen, deze (deels) financieren maar dan door de BTW in de problemen komen.

Je hebt bijvoorbeeld een nieuwe machine aangekocht en deze gefinancierd middels lease. Maar ook de BTW dient eerst betaald te worden en kan daarna pas terug gevraagd worden. Hierdoor kun je tijdelijk krap komen te zitten. En dan gaat de belastingdienst ook nog vragen stellen waarom je ineens zoveel terugvraagt.

Of je bent als vastgoedbelegger bezig met een transformatie waar veel geld in gaat zitten. In deze situaties kun je een zogenaamde overbruggingsfinanciering goed gebruiken. In deze kennisblog lees je hoe een overbruggingsfinanciering werkt en hoe het kan helpen bij het overbruggen van financiële uitdagingen tijdens zakelijke veranderingen en groei. 

Wat is een overbuggingsfinanciering?

Een overbruggingslening of een overbruggingskrediet is niets anders dan een tijdelijke financiering die je kunt gebruiken om een bepaalde periode, variërend van enkele maanden tot ongeveer twee jaar, te overbruggen. Meestal betaal je hiervoor een wat hogere rente, het voordeel is dat je gedurende deze periode over extra liquiditeit kunt beschikken.

Wanneer gebruik je een overbruggingsfinanciering?
In veel gevallen kun je een overbruggingsfinanciering inzetten. Denk hierbij aan: 

  • Je hebt een nieuw pand gekocht, maar het oude nog niet verkocht terwijl je een gedeelte van deze verkoopopbrengst nodig hebt voor de aankoop; 
  • Je bent vastgoedbelegger en wilt een (winkel)pand transformeren naar appartementen. Door de verbouw heb je tijdelijk geen huurinkomsten waardoor een traditionele beleggingshypotheek in veel gevallen niet werkt; 
  • Je bouwt een nieuw bedrijfspand of koopt een grote nieuwe machine en wilt tijdelijk de BTW voorfinancieren/ overbruggen; 
  • Je kunt een goede deal doen en hebt daarvoor tijdelijk extra liquiditeit nodig om dat pand / die voorraad aan te kopen of die lange betalingstermijn aan die goede klant aan te kunnen bieden; 
  • Jouw onderneming heeft een sterk seizoen patroon en heeft bijvoorbeeld in het voorjaar behoefte aan extra werkkapitaal, wat in de loop van het jaar weer ingelost wordt. 

Je ziet al dat er legio mogelijkheden zijn om een overbruggingsfinanciering te gebruiken. Soms is het door het tijdelijke karakter van deze financiering een aantrekkelijk alternatief voor een langjarige financiering, omdat je daar vaak vast zit aan vergoedingsrentes bij eerder aflossen of een minimaal gebruik van de faciliteit waarvoor je dan ook betaalt. 

Hoe werkt het? 

Een overbruggingsfinanciering wordt door de financier net zo beoordeelt als een gewone financiering waarbij de terugbetalingscapaciteit het meest belangrijke item is. Het is dus goed om als ondernemer je resultaten actueel te hebben en duidelijk inzicht in wanneer je de overbruggingslening weer kunt terugbetalen. Bij een BTW overbrugging is dat redelijk goed in te schatten, maar voor een transformatie kan dat lastiger zijn. Zorg ervoor dat de looptijd niet te krap is omdat je niet meerdere keren in korte tijd een overbrugging aan wilt vragen. Bovendien loop je dan het risico om je geloofwaardigheid richting de financier te verliezen. Bij langere overbruggingen worden er vaak zekerheden gevraagd, bij een transformatieproject is dat altijd een hypothecaire inschrijving. Er zijn partijen in de markt die geen zekerheden vragen. 

Wat kost het?
In de regel zijn overbruggingsfinancieringen iets duurder dan een traditionele financiering. Dit omdat ze meestal wat risicovoller zijn en er minder of geen zekerheden zijn. Dit gaat niet altijd op. Heb je bijvoorbeeld voldoende overwaarde in je bedrijfspand en wil je deze onderzetten voor je tijdelijke overbrugging, dan is er meestal sprake van reguliere tarieven.
 

Voor welke bedrijven is een overbruggingsfinanciering geschikt?

Het maakt niet uit wat voor onderneming je hebt. In veel gevallen kan een overbruggingsfinanciering een passende oplossing zijn, mits je deze goed weet te onderbouwen richting een financier. Of je nu verhuist naar een ander pand, een transformatieproject hebt, een mooie éénmalige grote opdracht kunt binnenslepen of een groot btw-bedrag moet voorfinancieren, het kan allemaal met een overbruggingsfinanciering. 

Wat is het verschil tussen een overbruggingslening en een overbruggingskrediet?

Een overbruggingslening wordt in één keer op je rekening gestort en wordt gebruikelijk in één keer aan het einde van de looptijd afgelost. Soms kun je wel tussentijdse aflossingen overeenkomen. Je betaalt rente over het gehele bedrag. Een overbruggingskrediet is een roodstandfaciliteit waarop je kunt trekken als je tekort hebt. Je betaalt alleen rente over het saldo dat je gebruikt. Vaak betaal je ook een provisie voor het ter beschikking stellen/houden van het krediet

Overbruggingsfinanciering nodig?
Neem contact op met één van de adviseurs van Eijgen Finance. Zij weten de weg bij de financiers en zoeken voor jou de meest passende oplossing.  

Deze kennisblog is geschreven door Eijgen Finance adviseur Tonny van Dijk.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt overbrugging?

Een overbruggingsfinanciering wordt door de financier net zo beoordeelt als een gewone financiering waarbij de terugbetalingscapaciteit het meest belangrijke item is. Het is dus goed om als ondernemer je resultaten actueel te hebben en duidelijk inzicht in wanneer je de overbruggingslening weer kunt terugbetalen.

Bij langere overbruggingen worden er vaak zekerheden gevraagd, bij een transformatieproject is dat altijd een hypothecaire inschrijving. Er zijn partijen in de markt die geen zekerheden vragen. 

Waar vraag je een overbruggingsfinanciering aan?

Als ondernemer kun je voor een overbruggingsfinanciering terecht bij een intermediair zoals Eijgen Finance. Via een intermediair weet je zeker dat je een overbruggingsfinanciering krijgt met de laagste rente tegen de best passende voorwaarden. Als je zelf gaat ‘shoppen’ raak je al snel het overzicht kwijt doordat de verschillende aanbieders lastig te vergelijken zijn. Daarnaast heb je als ondernemer niet de toegang tot elke bron van financiering.

Wat kost een overbruggingsfinanciering?

Over het algemeen geldt dat de rente die je over een overbruggingsfinanciering betaald iets hoger ligt dan de actuele rentestand. Dit omdat ze meestal wat risicovoller zijn en er minder of geen zekerheden zijn. Dit gaat niet altijd op. Heb je bijvoorbeeld voldoende overwaarde in je bedrijfspand en wil je deze onderzetten voor je tijdelijke overbrugging, dan is er meestal sprake van reguliere tarieven.

Meer artikelen