Kennismaken
Menu
Sluiten

Soorten factoring

Geplaatst op 22-04-2021

Vandaag de dag is de keuze in soorten factoring reuze. Echter, maakt dit het moeilijker om te bepalen welke soort het beste past bij jouw behoefte. Gelukkig kan Eijgen Finance je hier een handje bij helpen.

Hieronder worden de verschillen tussen & werkwijzen van de 4 belangrijkste soorten factoring voor je op een rij gezet:

  1. American Factoring
  2. Traditionele Factoring
  3. Inkoopgarantie met Factoring
  4. Reverse Factoring

1. American Factoring

American Factoring verkoop je je zakelijke facturen als MKB’er of ZZP’er gelijk na levering van jouw product of dienst aan een factoring- maatschappij. Vervolgens ontvang je hiervan direct het geld en wacht het factoringbedrijf de betaling van jouw opdrachtgever af.

2. Traditionele Factoring

Bij Traditionele Factoring verkoop je als grootbedrijf je je hele uitstaande debiteurenportefeuille aan een geldvertrekker, veelal een bank. Vervolgens krijg je een krediet op basis van 70-90% van de
waarde van deze portefeuille.

Sommige Traditionele Factoraars nemen daarbij het debiteurenbeheer & kredietrisico over, anderen niet.  “Je bepaalt bij Traditionele Factoring zelf wanneer je hoeveel van het krediet opneemt. En zijn facturen betaald of komen er facturen bij? Dan neemt de kredietruimte toe.”

3. Inkoopgarantie met Factoring

Uniek in de financieringsmarkt is inkoopgarantie met factoring. “Dit is ook wel hét alternatief voor inkoopfinanciering en biedt uitkomst voor groothandels, producenten en andere MKB’ers die bij een leverancier moeten inkopen, om de bestelling gereed te maken en te le- veren. Eijgen Finance geeft inkoopgarantie aan de leverancier voor de betaling van de inkoopfactuur met factoring. Zo kan jij grote orders wél aannemen.”

Op die manier biedt inkoopgarantie met factoring uitkomst als de bank je geen krediet verstrekt, je leverancier geen leverancierskrediet afgeeft of je onvoldoende geld hebt om de factuur zelf vooruit te betalen. Een ander pluspunt is dat je hiervoor sneller in aanmerking komt dan voor inkoopfinanciering bij de bank.

4. Reverse Factoring

Bij factoring verkoop je de door jou opgestelde facturen direct aan een factoringbedrijf. Bij Reverse Factoring verkoop je daarentegen de door jou te betalen facturen aan een factoringbedrijf. Het is dus een omgekeerde factoringtechniek.

Reverse factoring is voornamelijk geschikt voor het grootbedrijf met veel kleine leveranciers en werkt volgens als volgt: “Als je leverancier producten aan je heeft geleverd, ontvang je een factuur van hem. Deze keur jij goed en je geeft een betaalgarantie af. Vervolgens draag je de facturen over aan een factoringmaatschappij voor factoring. Het factoringbedrijf betaalt de factuur vervolgens aan je leverancier op een overeengekomen moment, voor de vervaldatum. Zo beschikt hij sneller over zijn geld. Vervolgens betaal jij de factuur en bijkomende kosten op een later moment terug aan het factoringbedrijf.”

Meer weten?
Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met u adviseur in de regio.

Meer artikelen