Kennismaken
Menu
Sluiten

ROI berekenen, optimaliseer je investering

Geplaatst op 11-12-2023

We zien het vaak bij starters die doorgroeien. In de beginjaren wordt materieel gehuurd omdat de aanschaf op dat moment nog te hoog is. Op een gegeven moment draait de zaak zo goed dat de mogelijkheid er wel is om de benodigde machines aan te kopen. Maar is het financieel gezien ook slim om dat te doen? Ontdek met Eijgen Finance hoe je kunt berekenen of je investering loont.

Wat is ROI?
ROI staat voor Return on Investment, goed vertaald rendement op je investering. De term wordt in het MKB misschien niet zo vaak gebruikt, maar ook daar is het slim om met behulp van ROI te berekenen of een investering uit kan of niet. Als Eijgen Finance adviseren we allerlei ondernemers over het nemen van de juiste investeringsbeslissingen, een ROI-berekening kan hierbij helpen.

ROI berekenen

Het berekenen van de ROI is niet moeilijk. Je deelt de verwachte opbrengsten (of besparingen) door de investering. Vermenigvuldig dit met 100% dan heb je de ROI, of wel:

Een vereenvoudigd voorbeeld:

Een montagebedrijf huurt enkele dagen per week een hijskraan in. Op jaarbasis kost dit EUR
175.000, -. Nu wil het bedrijf zelf een hijskraan kopen. Deze kost EUR 700.000.-. Zij moet hiervoor o.a. een machinist in dienst nemen, jaarlijks onderhoud plegen, verzekeren, brandstof voor de kraan en rente betalen. De kraan gaat 10 jaar mee en is daarna nog EUR 300.000 waard. De afschrijving bedraagt dus (EUR 700.000 – EUR 300.000)/ 10 = EUR 40.000 per jaar.  Samengevat zijn de jaarlijkse kosten als volgt:

De jaarlijkse besparing is EUR 175.000 – EUR 165.000 = EUR 10.000

Het rendement is dus:

Dit lijkt dus een gunstig rendement, dus in dit geval zou op basis van de ROI het advies zijn om te investeren.

Het belang van ROI voor ondernemers

Op basis van bovenstaande berekening kun je dus de ROI berekenen. Bij een negatieve ROI moet je waarschijnlijk niet investeren, mits er geen andere zwaarwegende factoren zijn, bijvoorbeeld zekerheid om de beschikking over een (belangrijke) machine te hebben. Om de ROI te verbeteren kun je bijvoorbeeld kijken wat een tweedehands machine kost, of kijken wat je met de machine kunt wanneer deze stilstaat (verhuren aan derde).  Misschien loont het wel te blijven huren als je korting op de huurprijs kunt krijgen omdat je vaak inhuurt. Dat zijn wezenlijke vragen bij een dergelijke grote investering. Onze Eijgen Finance adviseurs kunnen met je sparren over een dergelijke investering.

Wat is nu een goede ROI?
Dat hangt sterk af van het type investering. Een investeerder in een startup wil doorgaans minimaal 20% hebben gezien het risico. Bij een bedrijf met een heel voorspelbare en stabiele kasstroom (lees minder risico) zal de gewenste ROI aanzienlijk lager zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan investeren in vastgoed. De gewenste ROI is dus niet alleen afhankelijk van het type investering, maar ook van de levensfase van het bedrijf en de markt waarin het zich begeeft.  De ROI moet in feite altijd beter zijn dan de rente die je op de spaarrekening bij een (Nederlandse) grootbank krijgt, daarvan is het risico laag.

Wat zijn de beperkingen van een ROI berekening?

De ROI zegt niets over risico. Door in het voorbeeld hierboven een medewerker in dienst te nemen heb je ook personeelsrisico’s en door te investeren in een specifiek bedrijfsmiddel verlies je misschien wel flexibiliteit. Door te investeren in een bepaalde hijskraan moet je misschien nog wel eens een zwaardere hijskraan in huren, terwijl je eigen hijskraan stilstaat. Ook zegt ROI niets over je solvabiliteit of liquiditeit. Als bijvoorbeeld jouw solvabiliteitspercentage afneemt door zelf te investeren in een grote machine kan de bank dat minder fraai vinden. Bij een dergelijke investering komen ook langjarige (rente- en aflos) verplichtingen wat van grote invloed is op je liquiditeit, zeker als de machine stilstaat.

Andere manieren om een investering te beoordelen zijn bijvoorbeeld de terugverdientijd en het break-even punt. Als je een investering in drie of vijf jaar terugverdient maakt een wezenlijk verschil. Hoe langer de terugverdientijd, hoe hoger het risico en hoe lastiger in te schatten. Het break-even punt geeft aan hoeveel omzet de machine op jaarbasis minimaal moet genereren om geen winst, maar ook geen verlies op de investering te maken.

SROI en de toepassing voor het MKB

SROI staat voor de Social Return on Investments. Denk hierbij aan een investering in een meer duurzaam bedrijfsmiddel dan in de markt gebruikelijk. Naast dat dit een ideologische investering is kan het van grote marketingwaarde zijn. Daarnaast geven financiers op bepaalde duurzame bedrijfsmiddelen een (groen)korting en stellen (regionale) overheden bepaalde duurzame eisen bij aanbestedingen, waardoor je in sommige gevallen een hogere prijs kunt vragen voor jouw producten, wat weer ten gunste komt aan je ROI. Als je als ondernemer voor de keuze staat om een nieuw productiemiddel aan te schaffen en je hebt de keuze tussen een traditioneel of een duurzame variant (bijvoorbeeld full electric) dan kun je met behulp van de ROI een goede keuze maken. Op dit moment is de ROI op bijvoorbeeld een elektrische vrachtwagen gemiddeld genomen aanzienlijk lager dan die van een traditionele, maar loont het voor bepaalde transportbedrijven die veel in de binnenstad bezorgen al om één of enkele van deze trucks te hebben.

Conclusie
De ROI is een goed hulpmiddel om jouw investering te beoordelen. De adviseurs van Eijgen Finance denken graag met je mee, bijvoorbeeld om een vergelijk te maken tussen een duurzaam of een traditioneel bedrijfsmiddel. Neem gerust contact met hen op!

Deze kennisblog is geschreven door Eijgen Finance adviseur Tonny van Dijk.

Vind jouw adviseur

Veelgestelde vragen

Hoe bereken je ROI?

Het berekenen van de ROI is niet moeilijk. Je deelt de verwachte opbrengsten (of besparingen) door de investering. Vermenigvuldig dit met 100% dan heb je de ROI.

Wat is ROI?

ROI staat voor Return on Investment, goed vertaald rendement op je investering. Met ROI kun je berekenen of je investering loont.

Wat is een goede ROI?

Dat hangt sterk af van het type investering. Een investeerder in een startup wil doorgaans minimaal 20% hebben gezien het risico. Bij een bedrijf met een heel voorspelbare en stabiele kasstroom (lees minder risico) zal de gewenste ROI aanzienlijk lager zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan investeren in vastgoed. De gewenste ROI is dus niet alleen afhankelijk van het type investering, maar ook van de levensfase van het bedrijf en de markt waarin het zich begeeft.  De ROI moet in feite altijd beter zijn dan de rente die je op de spaarrekening bij een (Nederlandse) grootbank krijgt, daarvan is het risico laag.

Meer artikelen