Kennismaken
Menu
Sluiten

Rekening Courant Krediet uitgelegd

Geplaatst op 18-01-2024

Ontdek alles over rekening courant krediet in deze kennisblog. Hoe dit financiële product precies werkt, wat de voor- en nadelen ervan zijn en een aantal belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden wanneer je een rekening courant krediet aanvraagt.


Wat is een rekening courant krediet?

In traditionele zin is een rekening courant krediet de mogelijkheid om rood te staan bij je huisbank. De bank berekent je limiet, dus hoeveel je rood mag staan, en het bijbehorende rentepercentage. Bij deze traditionele vorm van krediet betaal je niet alleen als je het beschikbaar gestelde krediet gebruikt. Deze vorm van financiering kent maandelijkse vaste kosten.

Alternatieve financiers bieden tegenwoordig ook een rekening courant krediet product met veelal flexibelere voorwaarden. Het loont daarom om niet alleen naar het product van je eigen huisbank te kijken, maar ook van andere banken en financiers. Door de verschillende producten naast elkaar te zetten kun je de financier kiezen die jou de beste voorwaarden aanbiedt.

Werking van een rekening courant krediet

Zoals gezegd is een rekening courant krediet in de basis de mogelijkheid om rood te staan. De bank of financier stelt doorlopend krediet voor jou beschikbaar om op te nemen op het moment dat jij daar behoefte aan hebt. Dat hoeft niet het hele beschikbare krediet te zijn, de hoogte bepaal je zelf binnen de grens van het afgesproken krediet. Stel dat je een aantal klanten hebt die een lange betaaltermijn aanhouden waardoor je steeds lang op je geld moet wachten. In de tussentijd heb je de betalingen eigenlijk wel nodig om nieuwe voorraad in te kopen. In dit geval kun je dan krediet van je rekening courant opnemen om deze tijd te overbruggen. Zodra je klant de factuur heeft voldaan kun je het gebruikte krediet weer aanvullen.

Voor- en nadelen
Er zijn een aantal grote voordelen van een rekening courant krediet:

Snel – Vaak staat het krediet al heel snel tot je beschikking na het indienen van de aanvraag.
Doorlopend – Je hebt doorlopend extra krediet tot je beschikking wat je op kunt nemen wanneer dat nodig is. Er zijn financiers die zelfs geen vaste kosten rekenen waardoor je dan ook alleen betaald voor het geld dat je daadwerkelijk opneemt.
Groei – Deze vorm van krediet groeit met je bedrijf mee. Hoe hoger je jaaromzet, des te ruimer je krediet.
Onderpand – Met het opgeven van een onderpand kun je de rente verlagen.

Maar er zijn ook een aantal nadelen te benoemen:

Vaste kosten – Banken rekenen een zogenaamde bereidstellings/ of kredietprovisie, vaste kosten voor het beschikbaar stellen van het krediet. Er zijn financiers waar je enkel betaalt wanneer je het krediet ook daadwerkelijk gebruikt.
Beschikbaar krediet – Hoe hoger je jaaromzet, hoe hoger het beschikbare krediet. Voor startende ondernemers kan de hoogte van het krediet daardoor tegenvallen. Stelregel is dat de hoogte gelijk staat aan 15% van de jaaromzet van het voorgaande boekjaar.

Waarom een rekening courant krediet?

Wanneer je met regelmaat relatief kleinere bedragen nodig hebt om bijvoorbeeld betalingstermijnen te overbruggen, op kansen in te kunnen spelen en te groeien of uit te breiden, dan is het handig om doorlopend extra krediet op te kunnen nemen zonder gedoe. Een rekening courant krediet geeft rust en ruimte om te ondernemen, zonder dat de kosten hoog oplopen. Je gebruikt dus een rekening courant krediet om extra financiële ruimte te creëren.

Daarnaast kun je bij een investering ook een krediet overwegen in plaats van een geldlening. Dat is in sommige gevallen goedkoper en adviseren we bij bedrijven die veel cash genereren en daardoor ook veel liquiditeit op de bank hebben staan. Door bij een investering deze liquiditeit in te brengen en vervolgens het werkkapitaal met een krediet in te vullen ben je als ondernemer soms goedkoper uit. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd en banken zijn hier in de regel niet heel enthousiast over, laat je daarom vooraf goed informeren.

 

Kosten

De kosten die bij een rekening courant krediet komen kijken zijn sterk afhankelijk van de bank of financier die je kiest. Traditionele banken rekenen vaak vaste kosten in de vorm van een bereidstellingsprovisie terwijl moderne financiers alleen rentekosten rekenen wanneer het beschikbare krediet ook daadwerkelijk wordt gebruikt. Ook zit er verschil in de rente die je betaalt. Zo kan er met een vast afgesproken rentetarief worden gewerkt of met een variabel rentepercentage. In dit laatste geval betaal je de actuele rente op het moment dat je krediet gebruikt.

Er zijn daarnaast financiers die een onderpand aannemen en daarmee een lager rentepercentage bieden. Naast kosten is het belangrijk om te kijken of er kosteloos extra kan worden afgelost.

Als onafhankelijk intermediair hebben wij toegang tot elke financier met een rekening courant krediet product. We kunnen daardoor een volledig vergelijk voor je maken waardoor je altijd zeker bent dat je het product en de financier kiest die het beste bij jou en je onderneming past. Neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen je graag vooruit!

Deze kennisblog is geschreven door Eijgen Finance adviseur Thomas Peters.

Vind jouw adviseur

Veelgestelde vragen

Hoe bereken je rekening courant krediet?

Over het algemeen wordt de hoogte van het rekening courant krediet berekend aan de hand van een percentage van je laatste jaaromzet. Bij banken ligt dit percentage rond de 15%. Deze berekening geeft een indicatie van de hoogte, de uiteindelijke hoogte verschilt per aanvraag.

Wat is een Rekening Courant Krediet?

In traditionele zin is een rekening courant krediet de mogelijkheid om rood te staan bij je huisbank. De bank berekent je limiet, dus hoeveel je rood mag staan, en het bijbehorende rentepercentage. Bij deze traditionele vorm van krediet betaal je niet alleen als je het beschikbaar gestelde krediet gebruikt. Deze vorm van financiering kent maandelijkse vaste kosten.

Alternatieve financiers bieden tegenwoordig ook een rekening courant krediet product met veelal flexibelere voorwaarden.

Waar plaats je een rekening courant krediet op de balans?

Het rekening courant krediet valt onder kort vreemd vermogen en deze post vind je op de creditzijde van de balans (links).

Meer artikelen