Kennismaken
Menu
Sluiten

MKB-winstvrijstelling

Geplaatst op 27-05-2024

Als ondernemer klinkt belastingvoordeel je natuurlijk als muziek in de oren. In Nederland kennen we de MKB-winstvrijstelling. Maar wat is dat precies voor vrijstelling? Wanneer mag je er gebruik van maken en hoe werkt dat dan? In deze kennisblog lees je alles over de MKB-winstvrijstelling.

Wat is MKB-winstvrijstelling?

Als ondernemer doe je aangifte inkomstenbelasting bij de belastingdienst. De MKB-winstvrijstelling is een aftrekpost op de winst, hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting. Deze regeling is in het leven geroepen om het ondernemerschap te stimuleren. Vooral voor startende en kleine ondernemers werkt het als een stimulans.  Je hoeft niets te doen om in aanmerking te komen voor de vrijstelling, in de aangifte wordt de aftrek automatisch verwerkt door de belastingdienst.

MKB-winstvrijstelling in 2024
De hoogte van de MKB-winstvrijstelling is dit jaar 13,31%. In 2023 was dit percentage 14%.  Op basis van het hoofdlijnen akkoord daalt deze in 2024 naar 12,7% in 2025, in plaats van de in de Voorjaarsnota beoogde 12,03%

Voorwaarden voor MKB-winstvrijstelling
Elke ondernemer voor de belastingdienst kan gebruik maken van de MKB-winstvrijstelling. Voorheen moest je nog voldoen aan het urencriterium maar dat is sinds 2010 al niet meer van toepassing. Voorwaarde is wel dat je een onderneming hebt met een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid, zoals een eenmanszaak, vof of maatschap. Een ondernemer met een B.V. of N.V. komt niet voor MKB-winstvrijstelling in aanmerking.

 

Berekenen van de MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling wordt berekend over je belastbare winst. Dit is de winst na aftrek van aftrekposten zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Over de belastbare winst die overblijft wordt de MKB-winstvrijstelling van 13,31% verminderd.

Een nadeel van deze regeling is wanneer je als ondernemer verlies draait. Want ook dan wordt de MKB-winstvrijstelling automatisch toegepast maar werkt dan niet in je voordeel. Verlies uit onderneming mag je namelijk verrekenen met de winst uit de 3 voorafgaande jaren en de komende 9 jaren. Door de MKB-winstvrijstelling die ook toegepast wordt bij verlies valt dit bedrag lager uit en kun je dus een lager bedrag verminderen met de winst uit voorgaande jaren of volgende jaren.

MKB-winstvrijstelling voor ZZP’ers
Bovenstaande is ook allemaal van toepassing als je ZZP’er bent. Zolang je voor de belastingdienst aangemerkt wordt als ondernemer, kom je in aanmerking voor de MKB-winstvrijstelling. Weet je niet zeker of je ondernemer bent voor de belastingdienst? Gebruik dan deze handige tool van de belastingdienst: OndernemersCheck:
Checken of ik ondernemer ben voor de inkomstenbelasting (belastingdienst.nl)

Conclusie

Om het ondernemerschap te stimuleren heeft de belastingdienst de MKB-winstvrijstelling in het leven geroepen. De MKB-winstvrijstelling is een aftrekpost op de winst, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Het mooie is ook nog eens dat je niets hoeft te doen om van deze regeling gebruik te maken, de belastingdienst past de vrijstelling automatisch toe in je aangifte inkomstenbelasting.

Ook voor vragen en tips over zaken zoals de MKB-winstvrijstelling kun je terecht bij jouw Eijgen Finance adviseur. Deze kennisblog is geschreven door Eijgen Finance adviseur Eiko Keizer.

Veelgestelde vragen

Wat is MKB-winstvrijstelling?

Als ondernemer doe je aangifte inkomstenbelasting bij de belastingdienst. De MKB-winstvrijstelling is een aftrekpost op de winst, hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting. De hoogte van de MKB-winstvrijstelling is dit jaar (2024) 13,31%.

Wanneer recht op MKB-winstvrijstelling?

Elke ondernemer, en daarmee wordt bedoeld dat de belastingdienst je ziet als ondernemer, heeft recht op MKB-winstvrijstelling.

Voorwaarde is wel dat je een onderneming hebt met een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid, zoals een eenmanszaak, vof of maatschap. Een ondernemer met een B.V. of N.V. komt niet voor MKB-winstvrijstelling in aanmerking.

Hoe werkt MKB-winstvrijstelling?

Je hoeft niets te doen om in aanmerking te komen voor de MKB-winstvrijstelling, in de aangifte wordt de aftrek automatisch verwerkt door de belastingdienst.

De MKB-winstvrijstelling wordt berekend over je belastbare winst. Dit is de winst na aftrek van aftrekposten zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Over de belastbare winst die overblijft wordt de MKB-winstvrijstelling van 13,31% verminderd.

Meer artikelen