Kennismaken
Menu
Sluiten

Leasing, een slimme keuze?

Geplaatst op 07-06-2021

Je kent het misschien wel. Je zit op het terras en de lokale loonwerker komt met een grote nieuwe tractor voorbij of een kennis die chauffeur is met een grote nieuwe vrachtwagen. Je hoort mensen tegen elkaar zeggen:”Ach joh, dat is allemaal geleased”. Hoe denk jij daarover? Hoe verstandig is het om als ondernemer niet volledig eigenaar te zijn van dit soort materiaal? En is het zo dat je met lease uiteindelijk duurder uit bent? In deze blog geeft onze adviseur Tonny jullie meer informatie. 

Financiering werkmaterieel

Lease of equipment lease is feitelijk niets anders dan een vorm om werkmaterieel te financieren. Het kan een interessante oplossing zijn om jouw machine, vrachtwagen, bus of kraan te financieren bij een leasemaatschappij. Op deze manier houd je geld vrij voor werkkapitaal, tegenvallers, groei of andere zaken. Je betaalt de machine terug op het moment dat deze ingezet wordt en geld voor je verdient.

Leasen

Leasemaatschappijen zijn er beter op ingespeeld om de courantheid en waarde van een object te bepalen. Dit maakt dat ze in veel gevallen bereid zijn om tot 100% van de waarde te financieren waar een bank vaak tot maximaal 50% gaat. Daarnaast schatten ze de levensduur beter in waardoor ze langere leaseperioden kunnen aanbieden. Een leasemaatschappij kan ook tweedehands materieel leasen. De rentes voor dergelijke leases zijn in de regel vergelijkbaar met die van de bank.

Materieel waar je bij lease aan kunt denken zijn: vrachtwagens, bussen, grondverzet- en landbouwmachines, hoogwerkers, verreikers, kranen, heftrucks maar ook zeecontainers en metaal- of houtbewerkingsmachines. Zelfs voor jou op maat gemaakte machines zijn te leasen, zolang het maar een uniek serienummer (of kenteken) heeft zodat de leasemaatschappij het kan identificeren.

Vormen van lease

In de praktijk zie je twee vormen van lease. Financial lease en operational lease. Bij financial lease ben jij de (economisch) eigenaar en staat het object bij jou op de balans. Jij loopt ook een eventuele restwaarde risico (of kans). Financial lease is het beste te vergelijken met een lening. Operational lease lijkt op huur. De leasemaatschappij is zowel economisch als juridisch eigenaar en jij mag het object gebruiken tegen een vooraf overeengekomen vergoeding. Deze manier van lease wordt vaak uitgebreid met allerlei opties als reparaties en onderhoud, dit zie je bijvoorbeeld vaak in de autobranche.

Mix

Indien je meerdere investeringen in één jaar doet, kan het interessant zijn om een deel operational te leasen (en eventueel later alsnog in een financial lease te nemen) om zo je investeringsaftrek te optimaliseren. Overleg hier altijd over met je fiscalist.

En wat als je al werkmaterieel hebt waar geen financiering op rust, heeft leasen dan nog nut? Je kan erover denken om dat materieel te verkopen aan de leasemaatschappij (sale) en vervolgens terugleasen. Dit noemen we sale en leaseback. Dit is handig wanneer je toch extra liquiditeit nodig hebt omdat je harder groeit dan verwacht of om andere factoren. Bij sale- en leaseback kan er ook gekeken worden naar je hele wagen- en/of machinepark om te beoordelen wat een leasemaatschappij erop kan financieren.

Lease verstandig

Lease is niet interessant als je een overvolle spaarrekening hebt welke het investeringsbedrag overstijgt en je dit geld de komende jaren kunt missen. Ook is het (soms) niet aantrekkelijk als je een aanzienlijke overwaarde in je (bedrijfs)pand hebt en bereidt bent deze in te zetten voor een banklening.

Is leasen van materieel dus minder goed dan de investering uit eigen middelen betalen of lenen bij de bank? In veel gevallen niet en is leasen zelfs gunstiger, maar dat hangt helemaal af van jouw situatie. Eijgen Finance heeft contacten met een groot aantal objectfinanciers. Eens sparren? Neem hier contact op met de Eijgen Finance adviseur bij jou in de buurt.

Meer artikelen