Kennismaken
Menu
Sluiten

Alles over Lease

Geplaatst op 30-01-2024

Een vorm van financieren waarmee je als ondernemer kan beschikken over roerende bedrijfsmiddelen, zonder dat je daadwerkelijk hoeft te investeren: lease. Met roerende middelen kun je denken aan bedrijfsauto’s, machines of je inventaris. Stel je zou deze goederen zelf moeten aanschaffen dan vraagt dit vaak om een flinke investering en gaat dit ten koste van je liquiditeit. Het voordeel van lease is dat je je hier geen zorgen over hoeft te maken. Een kredietverstrekker neemt de financiering van de aanschaf namelijk voor zijn rekening. Als ondernemer kun je vervolgens gebruik maken van de bedrijfsauto, machines of inventaris door over een bepaalde periode een bepaalde prijs te betalen.


Operational lease en Financial lease

Er bestaan verschillende vormen van lease. De twee belangrijkste leaseconstructies zijn:

  • Operational lease: dit lijkt het meest op huren. Het grootste verschil tussen operationele leasing en huur is, dat er bij operationele leasing een aankoopoptie is. Tijdens de leaseperiode is de leasemaatschappij volledig eigenaar van hetgeen je least, maar je hebt dus de mogelijkheid om dit over te nemen. Het voordeel voor jou tijdens de lease is dat je geen restwaarderisico loopt. Kortom: daalt het object dat je least snel in waarde, dan maakt dit voor jou niks uit omdat je geen eigenaar bent.
  • Financial lease: dit lijkt het meest op huurkoop. Jij als ondernemer bent economisch eigenaar, maar de lessor (kredietverstrekker) blijft juridisch eigenaar totdat jij het volledige afgesproken leasebedrag hebt afbetaald. Dat betekent dat de opbrengsten voor jou als ondernemer zijn, maar dat je ook verantwoordelijk bent voor het onderhoud. Aan het eind van de leaseperiode krijg jij vervolgens als ondernemer ook het juridische eigendom. Bij deze leaseconstructie loop je, in tegenstelling tot operational lease, als ondernemer wél het risico van waardevermindering van het goed dat je least.

Verschillen in leasetermijnen

Leasetermijnen betaal je normaliter per maand, middels een annuïteit. Dit betekent een vast bedrag gedurende de gehele looptijd. In het begin is het rentedeel relatief hoog, maar dit neemt gedurende de looptijd af. Ook werken sommige leasemaatschappijen met een ‘slottermijn’. Dit is een eindbetaling, waarmee het eigendom overgenomen wordt. Het voordeel hiervan is dat het vaak gebruikt kan worden als verlaging van de maandtermijn. Naast een slottermijn, kan het ook zijn dat je een aanbetaling moet doen. Ook dit kan ingezet worden als een verlaging van het maandbedrag, maar vraagt wel een extra financiering aan het begin van de leaseperiode. Een aanbetaling is in het voordeel voor een leasemaatschappij. Hun risico wordt namelijk bij de start van de lease meteen verlaagd.

Ook kijken of lease voor jou interessant is?

Onze financieringsexperts hebben veel ervaring op het gebied van lease. Hierdoor kunnen we je altijd helpen met een leaseconstructie, maar ook met een second opinion of een concurrerend voorstel van een andere geldverstrekker. Zo krijg je altijd de scherpste aanbieding, binnen no-time geregeld!

Eijgen Finance Lease expert Daniël Baltus

Meer artikelen