Kennismaken
Menu
Sluiten

De kracht van een hoog energielabel

Geplaatst op 13-12-2022

Sinds januari 2021 zijn er nieuwe regels van toepassing voor de bepaling van een energielabel voor een huis. Elk huis heeft een label welke loopt van A tot G om zo de energie zuinigheid aan te tonen. Woningen met een A++++ label (groen) zijn het energiezuinigst en de minst zuinige woningen krijgen een G-label (rood). Op ieder label staat aangegeven welke mogelijkheden er zijn om de woning energiezuiniger te maken. Voorbeelden kunnen zijn het plaatsen van dubbelglas, de aanleg van zonnepanelen op het dak of een hybride cv ketel.

In 2015 heeft de overheid iedere woningeigenaar een voorlopig energielabel toegezonden. Het voorlopige energielabel was een inschatting op basis van gegevens uit het Kadaster. In de praktijk kan een woning echter een beter of slechter energielabel hebben (bron NVM). Het voorlopige energielabel is per eind 2020 niet meer zichtbaar en vanaf dat moment zijn er dus nieuwe regels van kracht. Een van de nieuwe regels houdt in dat de aanvraag van een label niet meer digitaal verloopt maar dat een energie adviseur ter plekke de woning bekijkt en een rapportage opmaakt. Bij verkoop van een woning is het verplicht om een geldig energielabel te tonen en bij verhuur van een woning is dit ook het geval. Het label geeft immers meer duidelijkheid over de energielasten en het wooncomfort.

Verduurzaming van een woning is niet alleen van belang om het verbruik aan energie te beperken, het is ook een stuk belangrijker geworden bij de verkoop van een woning. Door de significant gestegen prijzen voor gas en elektra is deze ontwikkeling versnelt. Huizen met een goed energielabel worden sneller en beter verkocht. Een woning met energielabel C brengt nu gemiddeld 11,6 procent meer op dan een vergelijkbare woning met label G. Met de huidige gemiddelde woningprijs leidt dat tot bijna 50.000 euro verschil (bron: NOS).

Conclusie: Verduurzaming van een huis is niet alleen goed voor de energierekening en het milieu, maar ook goed voor de verkoopwaarde van je woning!

Er zijn uitzonderingen op de regel. Onderstaand overzicht geeft aan bij welk type gebouw een energielabel verplicht is en bij welke type gebouw niet.

Gebouwen met een verplicht energielabel:

  • Woningbouw, zoals woningen en appartementen.
  • Utiliteitsbouw, zoals kantoorgebouwen, gebouwen voor gezondheidszorg en overheidsgebouwen.(Per 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben)

Gebouwen waarvoor geen energielabel verplichting geldt:

  • Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.
  • Gebouwen voor religieuze activiteiten, zoals kerken en moskeeën.
  • Vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2. Bijvoorbeeld een tiny house, woonboot of woonwagen.
  • (Agrarische) bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking, bijvoorbeeld fabriekshallen.
  • Gebouwen die ten hoogste 2 jaar in gebruik zijn, zoals bouwketen, noodwinkels en noodlokalen bij scholen.
  • Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het verbruik bij permanent gebruik.
  • Gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals schuren of garages

Een eerste stap is het controleren van het huidige energielabel. Je kunt op EP-Online controleren welk energielabel jouw pand nu heeft. Heb je energielabel A, B of C? Dan hoef je op dit moment niets te doen. Heb je een lager energielabel dan is er werk aan de winkel. Een energielabel mag niet meer online verstrekt worden, hiervoor schakel je een energie adviseur in. Deze adviseur komt langs om het huidige label te bepalen en in kaart te brengen welke mogelijkheden tot verduurzamen je op het pand hebt.

Het kan heel goed zijn dat je een financiering nodig hebt om de verduurzamingsmaatregelen uit te kunnen voeren. Hiervoor zijn tegenwoordig talloze alternatieven voor de traditionele bank. Bovendien kun je gebruik maken van subsidies en fiscale maatregelen. We helpen je hierbij graag verder!

Deze kennisblog is geschreven door Eijgen Finance adviseur Thomas Peters.

Meer artikelen