De beide vormen hebben hun eigen voor- en nadelen.
Notional cash pooling geeft direct voordeel in de rentekosten, debitsaldi worden immers gecorrigeerd of beter gezegd gecompenseerd met creditsaldi. Daarnaast vindt er geen fysieke geldstroom plaats. Hierdoor kunnen de verschillende entiteiten hun eigen beleid blijven voeren met betrekking tot kasstromen, maar worden wel gedekt door de voordelen van de groep.
Fysieke cash pooling geeft vooral het moederbedrijf, die heeft vaak de centrale rekening, inzicht in de verschillende liquiditeitsstromen binnen de groep. Dit heeft vaak als bijkomend voordeel dat er over de hele groep vaak minder extern gefinancierd hoeft te worden.
Is cash pooling voor elk bedrijf interessant?
Of cash pooling financieel interessant is, hangt heel sterk van het bedrijf af. Er is geen eenduidig antwoord te geven zonder rekening te houden met verschillende afwegingen. Beginnend met de kosten die al nodig zijn voor het inrichten van de rekeningen bij de bank en eventuele implementatie van software. Daarnaast is het ook verstandig vooraf te kijken naar de fiscale en juridische aspecten. En als je bedrijf internationaal actief is zijn er mogelijk nog meer aspecten die aanvullend kunnen spelen.
Zijn de bovengenoemde overwegingen genomen en pakken die positief uit, dan geeft cash pooling een goed inzicht in de liquiditeit van de groep. Overschotten worden groep breed gebruikt om tekorten intern te dekken, waardoor rente en bankkosten kunnen worden bespaard. Het leidt dus direct tot een besparing van de kortlopende schulden en of gebruik van leningen. Daarnaast geeft het voor de hele groep een beter inzicht op de liquiditeit door centrale aansturing.
De voornaamste nadelen van cash pooling zijn de kosten die zijn verbonden aan het systeem. De eerste inrichting is intensief en brengen kosten mee. En als de administratie eenmaal staat, dan zullen intern en extern controlewerkzaamheden blijvend terug komen. Dit blijft dus tijd en geld vragen van de organisatie.