Kennismaken
Menu
Sluiten

Alles over de Verhuurhypotheek

Geplaatst op 18-12-2023

Een verhuurhypotheek is een hypotheek die speciaal bedoeld is voor een woning waar je niet zelf woont of een bedrijfspand dat je zelf niet gebruikt, maar wat verhuurd is of verhuurd gaat worden. Dit betekent dat je enkel een verhuurhypotheek kunt afsluiten voor het onroerend goed dat je beschikbaar stelt aan derden om te huren en waar je (maandelijks) huur van de gebruiker voor terug krijgt. Ieder object en ook iedere situatie is uniek. Bovendien zijn er heel veel verschillende producten in de markt. Wij kijken daarom per aanvraag hoe we het verhuurobject op verantwoorde wijze kunnen financieren, tegen de beste voorwaarden die er op dat moment in de markt zijn.


Onafhankelijk advies loont

Juist vanwege het grote aanbod aan verhuurhypotheken loont het om een onafhankelijk vergelijk te laten maken. De productontwikkelingen volgen elkaar snel op, rentes wijzigen constant en ook de voorwaarden verschillen per product. Om zeker te zijn dat je de beste deal van het moment uit de markt haalt, is het verstandig om samen met een onafhankelijk adviseur de verschillende producten te vergelijken. Vragen die tijdens zo’n gesprek behandeld worden zijn bijvoorbeeld:
– Welke soort hypotheek past het beste bij mijn situatie?
– Welke aanbieder heeft de best passende voorwaarden?
– Waar betaal ik de laagste maandlasten?
– En wat zijn de eisen met betrekking tot aflossing?

Omdat wij een landelijke organisatie van intermediairs zijn, met adviseurs verspreid over het land, hebben we met vrijwel elke aanbieder afspraken over rentekortingen. Bij welke Eijgen Finance adviseur je ook aan tafel zit, je profiteert altijd van dit collectief. Naast kortingen heeft onze groep nog een groot voordeel. Onze adviseurs komen allemaal regelmatig samen om ervaringen uit te wisselen, actualiteiten te bespreken en van elkaars ervaringen te leren en te profiteren.

Voorwaarden en mogelijkheden

Er is één hele belangrijke voorwaarde voor het krijgen van een verhuurhypotheek, en dat is dat het object aangekocht wordt voor de verhuur. Dat het object verhuurd moet zijn of verhuurd moet worden is een absolute voorwaarde voor het verkrijgen van een verhuurhypotheek. Hoeveel je kunt lenen hangt af van de waarde van het pand. Er moet daarom altijd een taxatie plaatsvinden. Daarnaast hangt het af van de huuropbrengsten en de rentestand. Het ene object is gemakkelijker te financieren dan het andere maar wij gaan geen uitdaging uit de weg. Wil je bijvoorbeeld zelf ook een gedeelte van het jaar gebruik maken van de recreatiewoning die je op het oog hebt? Hier zijn regels aan verbonden maar het is zeker mogelijk. Verder zijn er volop mogelijkheden voor bestaande woningen, woningen die verbouwd worden, kamerverhuur, verhuur aan arbeidsmigranten en  bedrijfspanden.

Het financiële plaatje
De rentetarieven van verhuurhypotheken hebben de afgelopen anderhalf jaar een vogelvlucht genomen. Waar de rentes eerder nog rond 3% lagen, lag de piek een jaar later rond 7%. Op het moment van schrijven is er weer een daling ingezet en ligt de actuele rente rond 6,3%. We verwachten dat deze daling ook in het nieuwe jaar nog  doorzet. Hoge rentes zetten niet alleen het rendement onder druk maar hebben ook een negatieve invloed op de hoogte van de leensom. Waar voorheen gemakkelijk tot 80% van de taxatiewaarde aflossingsvrij gefinancierd kon worden, is dat nu rond 70%. Je hebt dus meer inbreng van eigen vermogen nodig om een verhuurhypotheek af te kunnen sluiten. Binnen een verhuurhypotheek is het mogelijk om ieder kalenderjaar 10 tot 15% boetevrij af te lossen. Hiermee beperk je risico en verbeter je het rendement.

Beheersing van risico
Investeren in stenen is populair. Over het algemeen behoudt vastgoed zijn waarde. Maar er zijn ook situaties denkbaar waarin er juist een waardevermindering plaatsvindt. Bijvoorbeeld door slecht onderhoud of door marktwerking. Na afloop van de rentevaste periode kan de situatie ontstaan dat het in aanvang gefinancierde bedrag door de geldverstrekker her beoordeeld wordt en dat er verplicht afgelost moet worden op de openstaande schuld. Wij nemen eventuele risico’s op voorhand door en wijzen altijd op de mogelijkheid om jaarlijks boetevrij af te lossen om problemen in de toekomst te voorkomen.

Professioneel of persoonlijk beleggen in vastgoed

De wetgeving voor zakelijk financieren is anders dan bij particulier financieren. Consumenten zijn beter beschermd en daarom heb je als financieel adviseur andere certificeringen nodig om particuliere financieringen te kunnen verstrekken. Bij Eijgen Finance verstrekken we enkel zakelijke financieringen. De meeste geldverstrekkers zien een belegger met 3 of meer panden in bezit als een zakelijke belegger. Maar ook wanneer je als belegger door wilt groeien en nog geen 3 panden in bezit hebt zijn er zeker mogelijkheden. Financiers willen dan een duidelijke en gestaafde onderbouwing zien, die de groei naar zakelijke belegger aannemelijk maakt. In de praktijk hebben we deze doorgroei al een aantal keer mogelijk gemaakt.

Maatwerk als specialisme

Bij vastgoedfinancieringen is vaker maatwerk aan de orde.  Zo kan bijvoorbeeld het type onroerend goed of de situatie van de aanvrager ervoor zorgen dat een standaard financiering geen optie is. Onze adviseurs willen daarom vooraf een aantal zaken helder voor ogen hebben, alsook de wensen van de aanvrager goed besproken hebben. Op basis hiervan wordt een bepaalde richting gekozen waarna de Eijgen Finance adviseur de regie in het financieringsproces neemt. Dit zorgt voor snelheid in het proces. Benodigde documenten worden vooraf verzameld en onze adviseurs zijn bekend met de verschillende processen welke ook nog eens per financier verschillen. Omdat wij bekend zijn met alle voorwaarden en processen kunnen we vooraf goed inschatten wat je kansen zijn. Het gros van onze financieringsaanvragen slaagt met tevreden klanten als gevolg.

Heb jij vastgoed op het oog of wil je onroerend goed herfinancieren? Dan nodigen we je graag uit op één van onze kantoren. Na een kort en vrijblijvend gesprek kunnen we een heldere analyse maken, waarna we beslissen of we het traject samen aangaan. Er zijn vast mogelijkheden waar je nog niet van wist en daar vertellen we je graag over!

Deze kennisblog is geschreven door Eijgen Finance adviseur Alex Bosma.

Vind jouw adviseur

Veelgestelde vragen

Wat is een verhuurhypotheek?

Een verhuurhypotheek is een hypotheek die speciaal bedoeld is voor een woning waar je niet zelf woont of een bedrijfspand dat je zelf niet gebruikt, maar wat verhuurd is of verhuurd gaat worden. Dit betekent dat je enkel een verhuurhypotheek kunt afsluiten voor het onroerend goed dat je beschikbaar stelt aan derden om te huren en waar je (maandelijks) huur van de gebruiker voor terug krijgt.

Hoe werkt een verhuurhypotheek?

Een verhuurhypotheek kun je als zakelijke belegger aanvragen voor de aankoop van onroerend goed dat je gaat verhuren. Je wordt doorgaans als zakelijke belegger gezien als je 3 of meer panden in bezit hebt voor de verhuur. Om de beste deal uit de markt te halen die aansluit op jouw situatie en wensen, kun je terecht bij een onafhankelijk intermediair voor zakelijke financieringen zoals Eijgen Finance.

Meer artikelen