Kennismaken
Menu
Sluiten

Agrarische financieringen, een vak apart?

Geplaatst op 27-12-2021

Ons land staat bekend om haar hoogwaardige en innovatieve agrarische sector. De vele agrarische ondernemingen, veelal familiebedrijven, zorgen dagelijks voor ons voedsel. Het is een sector die vele uitdagingen kent. Met name de wet en regelgeving hebben een grote impact op de bedrijfsvoering van een agrarische onderneming. Uitbreiding of verhoging van de productiecapaciteit is vaak aan strenge regels gebonden. Ook een financier zal dit meenemen in haar beslissing. Wat komt er kijken bij een agrarische financiering en hoe zorg je voor een goede voorbereiding? In deze blog gaan onze adviseurs Rudy Groenveld van Eijgen Finance Twente en Daniël Keizer van Eijgen Finance Drachten daar verder op in.

Financiering agrarisch bedrijf

De financiering van een agrarische onderneming kent verschillende aspecten. Ten eerste heb je te maken met specifieke wet- en regelgeving. Het verdienmodel van een agrarische onderneming wijkt af van een MKB bedrijf. De prijsstelling van de producten wordt namelijk door de afnemer, zoals FrieslandCampina of Vion, bepaald. Een agrarisch ondernemer kan dus niet zijn omzet beïnvloeden door een hogere prijs te vragen. Het ondernemerschap van een agrariër zit met name in zijn technische prestaties, operationeel management, goede kostenbeheersing en het kunnen anticiperen op ontwikkelingen. Dat vraagt om vakspecifieke kennis over de sector en het bedrijf. Dit geldt natuurlijk ook voor een adviseur die een agrarische onderneming begeleidt. Alleen dan kun je een agrarisch bedrijf goed doorgronden. De basis van elke financiering blijft dat deze moet kunnen worden terug betaald uit de kasstroom.

 

Zorg voor een goede voorbereiding

Om gedegen met een financier te kunnen sparren, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Naast dat de historische jaarrekeningen compleet en afgerond moeten zijn, is een doorkijk naar de toekomst essentieel. Wat zijn uw doelstellingen voor de komende jaren? Heeft u groeiambities? Wilt u nieuwbouwen of bedrijfsmiddelen aankopen? Welke maatschappelijke ontwikkelingen komen op het bedrijf af? Door dit vooraf helder op papier te zetten en dit te vertalen naar financiële prognoses, krijgt u een goed beeld van uw verdienmodel. Deze dient als basis om tot een passende financiering te komen.

 

Behoort alleen een grootbank tot de mogelijkheden?

Het grootste deel van de agrarische ondernemingen in Nederland is gefinancierd bij één van de grootbanken, Rabobank, ABN AMRO en ING. In het huidig financieringslandschap zijn er echter meer mogelijkheden! Daarbij valt te denken aan het leasen van werkmaterieel, financiers van agrarische gronden, werkkapitaalverstrekkers of crowdfunding voor nieuwe initiatieven. Het voordeel hiervan is dat deze zijn in te zetten naast een financiering bij een bank, ook wel “stapelen” genoemd. Op deze manier ontstaat een mix van financieringen die aansluit bij uw behoefte.

 

Een investering en financieringsvraagstuk in de agrarische sector vraagt om een gedegen voorbereiding. Dit vraagt om specifieke kennis over de sector en het bedrijf, maar gebruik vooral je gezond boerenverstand. Er is meer mogelijk dan je denkt. Sta je als agrarisch ondernemer voor een investering en wil je advies over de financiering? Of gewoon eens sparren? Neem dan contact op met jouw  Eijgen Finance adviseur in de regio . We denken graag met je mee!

Meer artikelen