Kennismaken
Menu
Sluiten

Zakelijk leasen

Zakelijk leasen is een financieringsvorm die verder gaat dan alleen de lease van voertuigen. Het is een breed begrip dat het gebruik van diverse bedrijfsmiddelen, zoals machines, apparatuur en zelfs software omvat zonder deze te kopen.

Dit biedt bedrijven, inclusief ZZP'ers, de mogelijkheid om essentiële assets in te zetten voor hun bedrijfsvoering met behoud van liquiditeit.

Wat is zakelijk leasen?

Zakelijk leasen betekent het huren van bedrijfsmiddelen tegen een vastgestelde betaling gedurende een overeengekomen periode. Dit kan variëren van het zakelijk leasen van een auto tot aan het leasen van kantoormeubilair, IT-apparatuur of productiemachines.

De werkwijze van zakelijk leasen
Hoe werkt zakelijk leasen? Een onderneming gaat een contract aan met een leasemaatschappij en verkrijgt het recht om een bedrijfsmiddel te gebruiken in ruil voor een periodieke leasetermijn. Dit kan een operationele lease zijn, waarbij het product na afloop wordt geretourneerd, of een financiële lease, waarbij er een optie tot koop is.

Kostenaspect van zakelijk leasen
De kosten van zakelijk leasen omvatten leasetermijnen, onderhoud, verzekeringen en soms ook operationele kosten. Voor niet-voertuig gerelateerde leases kunnen kosten zoals installatie, training en updates ook van toepassing zijn.

Zakelijk leasen voor ZZP’ers
Voor zelfstandigen zonder personeel is zakelijk leasen ZZP een manier om toegang te krijgen tot hoogwaardige bedrijfsmiddelen zonder een aanzienlijke initiële investering. ZZP’ers kunnen hiermee hun professionele dienstverlening verbeteren zonder dat het ten koste gaat van hun cashflow.

Fiscale overwegingen
Zakelijk leasen kan fiscale voordelen bieden, zoals aftrekbaarheid van leasekosten. Het is belangrijk om de impact van lease versus koop op de bedrijfsbalans te overwegen en hoe dit de fiscale positie beïnvloedt.

Lease versus koop
Bij de overweging zakelijk leasen of kopen moet een bedrijf de voor- en nadelen van beide opties afwegen. Leasen biedt flexibiliteit en behoud van kapitaal, terwijl kopen kan resulteren in lagere totale kosten op lange termijn.

Conclusie
Zakelijk leasen biedt een hoop mogelijkheden voor bedrijven die hun operationele capaciteiten willen uitbreiden zonder grote uitgaven. Of het nu gaat om het leasen van een voertuig, apparatuur of software, de beslissing moet worden genomen met een duidelijk begrip van de financiële en fiscale implicaties.