Kennismaken
Menu
Sluiten

Kabinet breidt ondersteuning voor ondernemers vanwege coronavirus uit

Geplaatst op 08-04-2020

Het kabinet heeft dinsdagavond aanvullende maatregelen gecommuniceerd om ondernemers te ondersteunen vanwege de economische gevolgen van het coronavirus. Het gaat onder andere om specifieke kredietmogelijkheden voor start- en scale-ups en een premieverlaging voor de verruimde regeling Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf (BMKB). Daarnaast krijgen meer bedrijven een eenmalige gift als tegemoetkoming voor de gevolgen van maatregelen die het kabinet neemt om het coronavirus te bestrijden.

Meer contactberoepen hebben recht op TOG

Via de regeling TOGS kunnen specifieke groepen ondernemers sinds vrijdag 27 maart een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro netto krijgen, voor bijvoorbeeld de huur van een bedrijfspand. Na aanvulling van de regeling hebben nu ook tattooshops, MKB food-winkeliers, taxichauffeurs, tandartsen, fysiotherapeuten en toeleveranciers van eet-en drinkgelegenheden of (culturele) evenementen recht op deze 4.000 euro.

100 miljoen euro voor startups en scale-ups

Het kabinet heeft bekendgemaakt €100 miljoen beschikbaar te stellen voor overbruggingsleningen aan startups, scale-ups en innovatieve MKB-bedrijven. Deze bedrijven hebben doorgaans geen bankrelatie. Daarom worden deze leningen verstrekt via de regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) in Nederland. De verwachting is dat deze regeling in de vierde week van april toegankelijk is.

Garantieprovisie BMKB verlaagd van 3,9 naar 2 procent

De premie voor de Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf-regeling (BMKB) wordt verlaagd van 3,9% naar 2%. Met deze verlaging wordt financiering toegankelijker voor ondernemers. Daarnaast wordt het garantiebudget van de BMKB verhoogd van de beschikbare 765 miljoen euro naar 1,5 miljard euro. Ook kunnen non-bancaire financiers zich accrediteren om hun bestaande klanten te financieren onder de BMKB-c.

Het ondersteunen van ondernemers in hun behoefte naar geld is de laatste jaren steeds complexer geworden door het toenemende aanbod van financiers en oplossingen. Nu is dat helemaal het geval. Financieringsadviseur is een specialisme geworden en daarom adviseert de onafhankelijke Stichting MKB Financiering om je in deze tijd je te laten ondersteunen door vakmensen.

Voor een snelle en kwalitatieve aanvraag staan onze Eijgen Finance adviseurs klaar. Neem voor een vrijblijvend en actueel advies contact op met een Eijgen Finance adviseur uit jouw regio.

Meer artikelen