Kennismaken
Menu
Sluiten

Haal overdracht van onroerend goed naar voren met de Groninger Akte

Geplaatst op 16-12-2020

Eijgen Finance - groninger akte

De term ‘Groninger Akte’ hoor je op dit moment meer dan ooit. Middels de Groninger Akte kun je de overdracht van onroerend goed naar voren halen. Dit is nu lucratief vanwege de aanstaande tariefsverhoging van de overdrachtsbelasting. Deze tariefsverhoging is deze week door de 1e kamer aangenomen en gaat per 1 januari 2021 gelden. Op deze manier profiteer je dus van het voordeel van de lagere overdrachtsbelasting, maar ben je dit jaar niet meer afhankelijk van een hypotheek.

Bij de Groninger Akte wordt de koopsom op een latere afgesproken datum voldaan. Wanneer er uiteindelijk niet betaald wordt, gaat het eigendom automatisch weer terug naar de verkoper. Dit geeft de verkoper zekerheid. De eventueel al betaalde overdrachtsbelasting kan worden teruggevraagd. Enkele aandachtspunten:

  1. Onderzoek eerst de mogelijkheden voor deze constructie bij de bank die nu nog hypotheek op het pand heeft. De hypotheekhouder moet namelijk toestemming geven. Bij toestemming, kan er een Groninger Akte opgemaakt worden.
  2. Er zijn extra akten nodig, dit brengt ook enige extra kosten met zich meebrengt.
  3. De koper moet de overdrachtsbelasting betalen op het moment van de juridische levering.
  4. De koper heeft vanaf het moment van de juridische overdracht de feitelijke beschikking over het onroerend goed maar mag het tot aan de daadwerkelijk betaling over het algemeen niet verbouwen.

De adviseurs van Eijgen Finance begeleiden regelmatig kopers en verkopers bij aktepasseringen middels de Groninger Akte. Ben jij nog van plan om een (beleggings)pand aan te kopen welke je wilt laten overdragen per Groninger Akte? Neem dan snel vrijblijvend contact op met een Eijgen Finance adviseur uit jouw regio en laat direct je financiering regelen.

Meer artikelen