Kennismaken
Menu
Sluiten

Kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering is een vorm van levensverzekering waarbij je eenmalig of periodiek premie betaalt en aan het einde van de looptijd een vooraf afgesproken bedrag, het kapitaal, ontvangt.

Kapitaalverzekering: Wat is dat?
Een kapitaalverzekering is een vorm van levensverzekering waarbij je eenmalig of periodiek premie betaalt en aan het einde van de looptijd een vooraf afgesproken bedrag, het kapitaal, ontvangt. Dit bedrag kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden zoals het aflossen van een hypotheek, aanvulling op het pensioen, of andere financiële doelen.

Waarom een kapitaalverzekering?
Een kapitaalverzekering biedt financiële zekerheid en helpt bij het opbouwen van vermogen. Het is een manier om een doelgericht spaarbedrag op te bouwen met de zekerheid van een uitkering aan het einde van de looptijd of bij eerder overlijden.

Waar is een kapitaalverzekering voor?
Een kapitaalverzekering kan voor diverse doelen worden gebruikt, zoals:

Hypotheekaflossing: Het opgebouwde kapitaal kan worden gebruikt om (een deel van) de hypotheek af te lossen.
Pensioenaanvulling: Aanvulling op het pensioeninkomen.
Studiekosten: Financieren van studiekosten voor kinderen.
Onvoorziene uitgaven: Dekking van onverwachte kosten of gebeurtenissen.

Wanneer kapitaalverzekering opgeven aan de belastingdienst?
Een kapitaalverzekering moet worden opgegeven aan de Belastingdienst als deze onder de vermogensrendementsheffing (box 3) valt. Dit is het geval als de verzekering geen specifieke fiscale vrijstelling heeft, zoals bij bepaalde hypotheek gerelateerde verzekeringen.

Hoe wordt kapitaalverzekering opgegeven?
Kapitaalverzekeringen worden opgegeven in de jaarlijkse belastingaangifte. Je vermeldt de waarde van de verzekering in box 3 van de aangifte onder de categorie “overige bezittingen.” De verzekeringsmaatschappij verstrekt jaarlijks een overzicht van de waarde die je kunt gebruiken voor je aangifte.

Is kapitaalverzekering hetzelfde als overlijdensrisicoverzekering?
Nee, een kapitaalverzekering is niet hetzelfde als een overlijdensrisicoverzekering. Een kapitaalverzekering keert een bedrag uit op een vooraf afgesproken moment of bij overlijden, terwijl een overlijdensrisicoverzekering alleen uitkeert bij overlijden van de verzekerde binnen de looptijd van de verzekering.

Conclusie
Een kapitaalverzekering is een financieel instrument om vermogen op te bouwen voor specifieke doelen, zoals het aflossen van een hypotheek of het aanvullen van pensioeninkomen. Het biedt financiële zekerheid en flexibiliteit. Het is belangrijk om te weten wanneer en hoe je een kapitaalverzekering moet opgeven aan de belastingdienst en om te begrijpen dat het verschilt van een overlijdensrisicoverzekering.