Kennismaken
Menu
Sluiten

Factoring

Factoring is een handige financiële oplossing voor bedrijven die hun cashflow willen verbeteren en het risico van wanbetaling willen verminderen.

Factoring, wat is dat?

Factoring is een financiële dienst waarbij een bedrijf zijn openstaande facturen verkoopt aan een derde partij, een zogenaamde factor, tegen een korting. Deze factor neemt de verantwoordelijkheid over voor het innen van de betalingen van de debiteuren. Dit helpt bedrijven om snel over cash te beschikken zonder te hoeven wachten tot hun klanten de facturen betalen.

Waarom Factoring?

Factoring biedt verschillende voordelen voor bedrijven, vooral voor het midden- en kleinbedrijf (MKB):

 • Snellere Cashflow: Door facturen te verkopen, krijgt een bedrijf direct toegang tot het grootste deel van het geld, wat helpt bij het beheersen van de cashflow.
 • Verminderd Debiteurenrisico: De factor neemt meestal het risico van wanbetaling over, wat de financiële zekerheid van het bedrijf vergroot.
 • Tijd en Kostenbesparing: Het uitbesteden van het debiteurenbeheer aan een factor bespaart tijd en administratieve kosten, waardoor het bedrijf zich kan richten op kernactiviteiten.

Hoe Factoring Boeken?

Factoring heeft ook boekhoudkundige implicaties. Zo boek je factoring in je administratie:

 1. Verkoop van Factuur: Wanneer je een factuur verkoopt aan een factor, boek je het bedrag dat je van de factor ontvangt als debiteur (bank) en je vermindert de openstaande debiteurenpost.
 2. Kosten van Factoring: De kosten die de factor in rekening brengt, boek je als een bedrijfskostenpost.
 3. Restbedrag: Het resterende bedrag dat je later van de factor ontvangt (meestal na aftrek van kosten en na ontvangst van de betaling van de debiteur), wordt ook geboekt als een banktransactie.

Voorbeeld:

 • Factuurbedrag: €10.000
 • Ontvangen van Factor: €9.000 (de factor houdt €1.000 als kosten en risicoreservering)

Boekingen:

 • Debiteuren -> Bank: €9.000
 • Kosten Factoring -> Bank: €1.000

Factoring, hoe werkt het?

Het proces van factoring verloopt meestal in de volgende stappen:

 1. Facturen versturen: Je levert producten of diensten aan je klant en stuurt een factuur.
 2. Factuur verkopen: Je verkoopt de openstaande facturen aan een factor. De factor betaalt meestal een percentage van de factuurwaarde direct uit, bijvoorbeeld 80-90%.
 3. Incasso: De factor neemt het incassotraject over en ontvangt de betaling van je klant.
 4. Restbetaling: Wanneer de klant de factuur volledig heeft betaald, ontvang je het resterende bedrag minus de kosten van de factor.

Conclusie

Factoring is een handige financiële oplossing voor bedrijven die hun cashflow willen verbeteren en het risico van wanbetaling willen verminderen. Door facturen te verkopen aan een factor, kan een bedrijf snel toegang krijgen tot het grootste deel van het geld dat vastzit in openstaande facturen, terwijl het zich minder zorgen hoeft te maken over debiteurenbeheer.