Kennismaken
Menu
Sluiten

Wat zijn liquide middelen?

Geplaatst op 20-06-2023

Wanneer valt een bedrag onder liquide middelen op de balans? Waarom is het belangrijk om als ondernemer liquide middelen tot je beschikking te hebben? En waarom zijn liquide middelen niet hetzelfde als eigen vermogen?

Stuk voor stuk belangrijke vragen wanneer je de balans van je onderneming beter wilt begrijpen.

Ben je benieuwd naar de antwoorden op deze vragen over liquide middelen? Wij hebben alles voor je uiteengezet in deze kennisblog.

Wat zijn liquide middelen?

Liquide betekent letterlijk vloeibaar. Liquide middelen op je balans is dus eigenlijk vloeibaar geld, oftewel direct ter beschikking staand geld. Dat kunnen zowel contante gelden in kas zijn maar ook de gelden op de (spaar) rekening, op korte termijn liquide te maken beleggingen en gelden via betaalproviders. Daarnaast zie je soms nog een opmerking in de jaarrekening dat een bedrag van x van de liquide middelen niet ter beschikking staat aan de onderneming, bijvoorbeeld omdat ze geblokkeerd zijn ten behoeve van de afgifte van een (bank) garantie. Liquiditeiten is een ander woord voor liquide middelen.

Liquide middelen op de balans

Liquide middelen staan op de activazijde (links) van de balans onder vlottende activa. Als je een betaling doet verminderen de liquide middelen, als je een betaling binnenkrijgt vermeerdert deze post. Door bijvoorbeeld je betalingen uit te stellen of je debiteuren snel te laten betalen kun je deze post beïnvloeden, het zegt echter niet zoveel als je ook veel kortlopende schulden hebt.

Is eigen vermogen hetzelfde als liquide middelen
Dit is een vaker gehoord misverstand. Eigen vermogen is iets anders dan liquide middelen. Eigen vermogen is het verschil in je bezittingen (waaronder liquide middelen) en schulden. Je kunt een positief eigen vermogen hebben en geen liquide middelen, andersom kan ook. Liquide middelen zijn dus een deel van je eigen vermogen op de balans.

Voor jou als ondernemer is het belangrijk om liquide middelen tot je beschikking te hebben. Daarmee kun je namelijk snel inspelen op kansen die zich voordoen in de markt waarin je opereert. Loopt een product bijvoorbeeld sneller dan verwacht en wil je nog snel de voorraad aanvullen voor een belangrijk verkoopmoment, dan kun je hier snel op acteren. Je hebt geld tot je beschikking om deze extra inkoop te kunnen financieren. Ook bij het aanwenden van een lening wordt er gekeken naar je liquide middelen. Kun je de lening op korte termijn terugbetalen?

Wat zijn overtollige liquide middelen?

Dat is geld dat je niet nodig hebt voor je dagelijkse bedrijfsvoering. Je kunt dit bijvoorbeeld aanwenden voor investeringen in langlopende vaste activa dan hoef je er niet voor te lenen, maar ook voor een (dividend) uitkering naar privé.  Er zijn ook ondernemers die dit geld, bijvoorbeeld via JILD, uitlenen aan andere ondernemers. Bij investeringen is het soms verstandig om te kijken of je de liquide middelen in kunt zetten voor de financiering daarvan en dan indien nodig een krediet voor je werkkapitaal. In sommige gevallen is dat goedkoper dan een lening.

Onze financieel adviseurs kunnen bij grote maar ook bij kleinere vraagstukken adviseren. Zo kun je de consequenties van de verschillende mogelijkheden die je hebt beter overzien en met een gerust hart de juiste beslissing nemen. Periodiek sparren met een financieel adviseur van Eijgen Finance? Ook dat is mogelijk. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden van financieel advies op maat.

Deze kennisblog is geschreven door Eijgen Finance adviseur Tonny van Dijk.

Veelgestelde vragen

Is eigen vermogen liquide middelen?

Dit is een vaker gehoord misverstand. Eigen vermogen is iets anders dan liquide middelen. Eigen vermogen is het verschil in je bezittingen (waaronder liquide middelen) en schulden. Je kunt een positief eigen vermogen hebben en geen liquide middelen, andersom kan ook. Liquide middelen zijn dus een deel van je eigen vermogen op de balans.

Wat valt onder liquiditeiten?

Liquiditeiten is een ander woord voor liquide middelen. Onder liquiditeiten vallen bijvoorbeeld geld op de zakelijke rekening, geld op de zakelijke spaarrekening, geld in kas, geld op tussenrekeningen van betaalproviders zoals Mollie, Paypal en de kassa software. Maar denk ook aan de zakelijke creditcard en kruisposten.

Wat zijn liquide middelen op de balans?

Liquide middelen is een verzamelnaam voor het geld dat een onderneming direct tot haar beschikking heeft. Je vindt deze post op de balans onder eigen vermogen aan de linkkant, onder activa.

De totale som aan liquide middelen kan bestaan uit geld op de zakelijke rekening, geld op de zakelijke spaarrekening, geld in kas, geld op tussenrekeningen van betaalproviders zoals Mollie, Paypal en de kassa software. Maar denk ook aan de zakelijke creditcard en kruisposten.

Wat zijn liquide middelen?

Liquide betekent letterlijk vloeibaar. Liquide middelen op je balans is dus eigenlijk vloeibaar geld, oftewel direct ter beschikking staand geld. Dat kunnen zowel contante gelden in kas zijn maar ook de gelden op de (spaar) rekening, op korte termijn liquide te maken beleggingen en gelden via betaalproviders.

Welke posten vallen onder liquide middelen?

Liquide middelen is een verzamelnaam voor het geld dat een onderneming direct tot haar beschikking heeft. De som kan bestaan uit geld op de zakelijke rekening, geld op de zakelijke spaarrekening, geld in kas, geld op tussenrekeningen van betaalproviders zoals Mollie, Paypal en de kassa software. Maar denk ook aan de zakelijke creditcard en kruisposten.

Meer artikelen