Kennismaken
Menu
Sluiten

Investeerder gezocht; Hoe vind je de juiste investeerder voor jouw onderneming?

Geplaatst op 27-02-2024

Ken je het Amerikaanse TV programma Shark Tank nog? Of de Nederlandse versie Dragon’s Den? In deze programma’s krijgen ondernemers de kans hun businessplan te pitchen aan een panel van investeerders. De investeerders krijgen daarna de mogelijkheid om lastige vragen aan de toch al zenuwachtige ondernemers te stellen en becommentariëren vervolgens waarom ze wel of niet kiezen te investeren. De programma’s zijn vooral vermakelijk maar toch zie je hier al wel hoe moeilijk het is om een investeerder te vinden, zelfs al zitten er vijf recht voor je neus!


Verschillende financieringsmogelijkheden

Voordat je op zoek gaat naar een investeerder is het belangrijk de verschillende financieringsmogelijkheden die er zijn te verkennen. Het landschap van zakelijke financiering is divers en kan soms overweldigend zijn. Het is van belang om de verschillende opties te begrijpen voordat je een keuze maakt. Hier behandelen we drie veelvoorkomende financieringsmogelijkheden: lening bij de bank, commerciële of particuliere investeerders, en crowdfunding.

Lening bij de bank
Traditioneel gezien is een lening bij de bank een veelgebruikte financieringsmethode voor MKB-ondernemers. Banken verstrekken bedrijfsleningen op basis van de kredietwaardigheid van de onderneming. Als ondernemer moet je aantonen dat je onderneming winstgevend is of onderbouwen waarom je winst verwacht en hoe je in staat bent om de lening terug te betalen volgens de vastgestelde voorwaarden.

Het voordeel van een banklening is de gestructureerde aflossing en de rente die doorgaans lager is dan bij andere financiers. Aan de andere kant kan het verkrijgen van een banklening een tijdrovend proces zijn, met strikte criteria en veel documentatie. Het is ook belangrijk op te merken dat banken risicomijdend kunnen zijn in bepaalde sectoren of bij jonge bedrijven, wat de kans op goedkeuring kleiner maakt voor ondernemingen met een hoog groeipotentieel maar beperkte operationele geschiedenis.

Commerciële of particuliere investeerders
Een andere optie is het aantrekken van commerciële of particuliere investeerders. Dit kunnen individuen of bedrijven zijn die bereid zijn kapitaal in een onderneming te investeren in ruil voor aandelen of andere vormen van financiële participatie. In sommige gevallen verstrekt men alleen een (achtergestelde) geldlening en hoeft men daar niet direct aandelen voor terug.  In vergelijking met een banklening biedt deze optie meer flexibiliteit in de afspraken tussen jou als ondernemer en de investeerder.

Het aantrekken van investeerders is vaak gunstig voor ondernemingen die snel willen groeien en extra expertise en netwerken van de investeerders waarderen. Je moet als ondernemer wel bereid zijn een deel van de controle over je onderneming op te geven en ervoor zorgen dat de belangen van de investeerder in lijn zijn met jouw lange termijndoelen.

Crowdfunding
Crowdfunding is een modernere benadering van financiering waarbij de ondernemer net als in de tv-programma’s je ondernemingsideeën deelt maar dan met een breed publiek en zo kleine bedragen van vele mensen verzamelt. Dit kan via gespecialiseerde platforms waar investeerders geïnteresseerd raken in diverse projecten.

Het voordeel van crowdfunding is dat het de betrokkenheid van de gemeenschap vergroot en de mogelijkheid biedt om de pitch rechtstreeks aan potentiële klanten en supporters te vertellen. Het is echter belangrijk te beseffen dat niet alle bedrijven geschikt zijn voor crowdfunding en dat het succes ervan afhangt van het vermogen van de ondernemer om het verhaal overtuigend te presenteren.

Tips voor het vinden van een investeerder

Ter voorbereiding op het vinden van de juiste investeerder kun je de volgende stappen alvast nemen:

 1. Duidelijk businessplan: Investeerders willen een duidelijk beeld hebben van de visie en plannen van de ondernemer. Een goed doordacht businessplan dat de groeimogelijkheden en risico’s benadrukt, is essentieel.
 2. Netwerken: Actief netwerken is van onschatbare waarde. Neem deel aan relevante evenementen, industrieconferenties en netwerkbijeenkomsten om potentiële investeerders te ontmoeten.
 3. Online platforms: Maak gebruik van online platforms die investeerders en ondernemers samenbrengen. Dit vergroot de zichtbaarheid van je onderneming en maakt het gemakkelijker om investeerders te vinden.
 4. Passende match: Het is van cruciaal belang om een investeerder te vinden wiens visie en doelen overeenkomen met die van jou. Een goede match zorgt voor een gezonde samenwerking op de lange termijn.
 5. Professionele ondersteuning: Overweeg professionele ondersteuning van een financieel adviseur om het proces soepeler te laten verlopen en ervoor te zorgen dat je een passende deal sluit.

Wat kost een investeerder?
Een investeerder wil uiteraard iets terugzien voor het geld dat hij of zij aan jou uitleent. Er zijn verschillende opties:

 1. Aandeel in winst: Afhankelijk van de overeenkomst kan een investeerder een percentage van de winst eisen. Dit percentage moet redelijk zijn en passen bij de groeiplannen.
 2. Aandeel in de onderneming: Investeerders verwerven vaak een aandeel in de onderneming in ruil voor hun investering. De ondernemer moet zorgvuldig overwegen hoeveel controle deze bereid is op te geven.
 3. Rente en aflossing: Als je kiest voor een lening van een investeerder, moet je de rente en aflossingsvoorwaarden zorgvuldig bespreken om ervoor te zorgen dat ze financieel haalbaar zijn.
 4. Exit clausules: Investeerders willen vaak weten hoe ze hun investering in de toekomst kunnen verzilveren. Hierover moeten vooraf duidelijke afspraken worden gemaakt.

Samen sterker

Het vinden van de juiste investeerder is niet eenvoudig. Zorg dat je altijd een financieel adviseur aan je zijde hebt om risico’s te beperken. Daarnaast heeft een financieel adviseur een groot netwerk en kan er op die manier ook naar een betrouwbare investeerder worden gezocht. Bovendien zorgt een adviseur ervoor dat de voorwaarden eerlijk zijn voor beide partijen.

Zo hebben we bij Eijgen Finance ons eigen label waar we investeerders uit ons netwerk samenbrengen met ondernemers. Dit label heet Jild en gebruiken we uitsluitend voor overbruggingsfinancieringen voor zakelijk vastgoed. Maar via Eijgen Finance heb je ook toegang tot crowdfunding platformen en andere financieringsmogelijkheden waar investeerders achter zitten.

Samen beoordelen we welke mogelijkheden je hebt en welke oplossing het beste bij jou past, voor een financieel sterke toekomst voor jouw onderneming.

Deze kennisblog is geschreven door Eijgen Finance adviseur Thomas Peters.

Veelgestelde vragen

Hoe kom ik aan een investeerder?

Bereid je eerst goed voor met een duidelijk businessplan en neem daarna contact op met een financieel adviseur. Zo kun je gebruik maken van het netwerk en een betrouwbare investeerder vinden die een passende match vormt met jou en je onderneming. Bovendien zorgt de adviseur ervoor dat afspraken goed worden vastgelegd en dat het proces voor beide partijen eerlijk verloopt.

Hoe vind ik een particuliere investeerder?

Particuliere investeerders vind je via je eigen netwerk of via het netwerk van iemand anders. Als je geld zoekt in de particuliere sfeer, zorg dan wel dat je duidelijke afspraken maakt en deze ook vastlegt.

Hoe bereik je investeerders?

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je contact zoekt met potentiële investeerders, om de kans op succes te vergroten. Schrijf daarom eerst een duidelijk businessplan. Vervolgens kun je persoonlijk investeerders benaderen, via een financieel adviseur of op een crowdfund platform.

Hoeveel procent is voor de investeerder?

Een investeerder wil uiteraard iets terugzien voor het geld dat hij of zij aan jou uitleent. Er zijn verschillende opties:

 1. Aandeel in winst: Afhankelijk van de overeenkomst kan een investeerder een percentage van de winst eisen. Dit percentage moet redelijk zijn en passen bij de groeiplannen.
 2. Aandeel in de onderneming: Investeerders verwerven vaak een aandeel in de onderneming in ruil voor hun investering. De ondernemer moet zorgvuldig overwegen hoeveel controle deze bereid is op te geven.
 3. Rente en aflossing: Als je kiest voor een lening van een investeerder, moet je de rente en aflossingsvoorwaarden zorgvuldig bespreken om ervoor te zorgen dat ze financieel haalbaar zijn.
 4. Exit clausules: Investeerders willen vaak weten hoe ze hun investering in de toekomst kunnen verzilveren. Hierover moeten vooraf duidelijke afspraken worden gemaakt.

Meer artikelen