Kennismaken
Menu
Sluiten

Het belang van de juiste organisatiestructuur

Geplaatst op 11-11-2021

‘’Een goede structuur zorgt voor flexibel ondernemen’’

Veel ondernemers blijven graag flexibel om kansen te kunnen benutten.
De algemene opvatting is dat ontwikkelingen steeds sneller gaan. De behoeftes van klanten veranderen sneller, maar ook externe factoren spelen mee (denk aan de klimaattransitie of de grondstoffen tekorten). De afgelopen periode is het extra duidelijk geworden dat een wendbare onderneming essentieel is om te kunnen overleven. Hieronder de meest voorkomende valkuilen in de praktijk waarbij je wendbaarheid verliest door een verkeerde bedrijfsstructuur.

Het optimisme van de ondernemer
Volgens de wetenschap is een gemiddeld persoon slecht in het inschatten van risico’s. Een ondernemer is (vrijwel altijd) bij uitstek een persoon met tomeloos positief enthousiasme. Dit zorgt voor het benutten van kansen, maar leidt er ook wel eens toe dat ondernemers essentiële risico’s over het hoofd zien. Door tijdig aandacht te geven aan de eventuele risico’s kun je bewuster keuzes maken. Bijvoorbeeld, past een eenmanszaak nog wel bij mijn huidige situatie of kan ik de risico’s beter afdekken met een B.V.-structuur? Ook in het kader van de bedrijfsopvolging is een B.V. vrijwel altijd flexibeler, je kunt bijvoorbeeld het opgebouwde pensioenvermogen afsplitsen in een pensioen B.V. en enkel het bedrijf /werkmaatschappij overdragen. Hierdoor is de financiering voor de koper sneller haalbaar.
(Let op, met het opstaptarief van 15% vennootschapsbelasting is het omslagpunt naar een B.V. ook fiscaal sneller bereikt dan veel ondernemers denken!).

Het uitstellen van de toekomst
In het verre verleden was een bedrijfsopvolger al bij een geboorte bekend. Tegenwoordig is het soms lastig in te schatten op welke manier het bedrijf gaat worden voortgezet. Een tijdige voorbereiding helpt daarbij. Hierbij is het belangrijk om alle aspecten mee te nemen, beginnend met de persoonlijke wensen maar ook de strategische, de fiscale en de juridische aspecten.

Door het uitwerken van een goede structuur kun je zorgen voor een soepele overdracht waarbij alle belangen worden meegenomen, inclusief de privésituatie. Dit  helpt niet alleen bij het optimaliseren van de belastingdruk maar zorgt ook voor een grotere kans van slagen op de financierbaarheid van de overname. (Let op, de Belastingdienst hanteert termijnen die toezien op een juiste toepassing van een herstructurering. Een meerjaren plan en goed fiscaal advies is dus essentieel).

Onafhankelijk advies

De onafhankelijke adviseur van Eijgen finance help bij het inzichtelijk maken van deze aandachtspunten, maar ook bij het vinden van de oplossingen. Dit is soms confronterend maar altijd eerlijk en gericht op een optimale wendbaarheid van je bedrijf.
Laat je informeren en neem contact op met een van onze vestigingen: https://www.eijgenfinance.nl/vestigingen/

Meer artikelen