Kennismaken
Menu
Sluiten

BMKB, TOGS, GO, SEED: uitgebreid en versoepeld

Geplaatst op 30-04-2020

Het kabinet komt met een verdere uitbreiding van de regelingen die ondernemers moeten helpen door de coronacrisis te komen. De financiële ondersteuning vanwege het coronavirus wordt aangevuld én de voorwaarden vereenvoudigd. Hierdoor worden tienduizenden extra ondernemers geholpen.

De criteria voor de regelingen Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf (BMKB) en Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) zijn versoepeld. Ook maakte staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) dinsdag bekend het subsidieplafond van de zogenoemde SEED Capital-regeling voor 2020 bijna anderhalf keer zo groot te maken.

Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf

De BMKB krijgt eenvoudigere voorwaarden. Zo wordt de looptijd verlengd tot vier jaar en krijgen ondernemers meer tijd om deze terug te betalen. Daarnaast wordt de toegang tot de regeling laagdrempeliger. Hierdoor worden de aanvragen sneller behandeld. Een kwalitatief goede aanvraag blijft van groot belang om dit proces snel te laten verlopen. Inmiddels kunnen wij voor de BMKB-C regeling ook terecht bij drie alternatieve geaccrediteerde geldverstrekkers.

Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren

Ook de regeling (TOGS) die ondernemers in getroffen sectoren tegemoet komt, wordt versoepeld. Het kabinet heeft meer dan kwart van het Nederlandse bedrijfsleven een belastingvrije gift van 4.000 euro gegeven, omdat ze naast de economische gevolgen van het coronavirus ook direct zijn geraakt door kabinetsmaatregelen.

De uitbreiding betreft ondernemers die geen aanspraak kunnen maken op de TOGS-regeling met hun geregistreerde hoofdactiviteit, terwijl dit wel het geval zou zijn op basis van hun geregistreerde nevenactiviteit.

Garantie Ondernemingsfinanciering

Eerder was al de Coronaregeling GO aangekondigd. Het verhogen van het garantieplafond van deze regeling is goedgekeurd door de Europese Commissie. Hierdoor is deze regeling vanaf deze week officieel geopend voor bedrijven. Deze regeling is voor zowel MKB als grote ondernemingen. Het kabinet helpt deze ondernemingen door garantie op bankleningen van minimaal 1,5 miljoen en maximaal verruimd tot 150 miljoen euro. Het maximale garantiepercentage is op dit moment 80% voor grootbedrijven en 90% voor het MKB. Hierbij geldt wel de voorwaarde dat zij getroffen zijn door corona.

SEED Capital

Het budget van de SEED Capital­-regeling, waarmee het ministerie kapitaal aan investeringsfondsen verstrekt, wordt verhoogd naar 32 miljoen euro. Met deze regeling ondersteunt de overheid innovatieve ondernemingen waaronder startups op technologisch (zoals hightech en eHealth) en creatief gebied bij het verkrijgen van risicokapitaal vanuit investeringsfondsen.

Eerder deze week werd het openen van de Corona-OverbruggingsLening al aangekondigd. Via de COL maken startups, scale-ups en innovatieve MKB-ers aanspraak op een overbruggingskrediet tot 2 miljoen euro.

Voorzien in de ondernemersbehoefte naar geld is in deze tijden complex. Financieringsadviseur is een specialisme geworden en daarom adviseert de onafhankelijke Stichting MKB Financiering om je in deze tijd je te laten ondersteunen door vakmensen. Voor een snelle en kwalitatieve aanvraag staan onze Eijgen Finance adviseurs klaar. Neem voor een vrijblijvend en actueel advies contact op met een Eijgen Finance adviseur uit jouw regio.

Meer artikelen